НОВИНИ

​Огненият ад в Гърция: Десетки жертви и ранени при унищожителните пожари

Огнен ад в Гърция - най-малко 50 души загинаха, а повече от 100 са ранени при унищожителни горски пожари в района на Атина. Три огнища пламнаха почти едновременно в различни точки на Атика, а заради силните ветрове, стихията бързо се разпространи и обхвана няколко селища. В страната е обявено извънредно положение, властите съобщават, че на места огънят няма как да бъде овладян. Жители и туристи останаха блокирани в погълнатите от пламъци градчета, мнозина потърсиха спасение в морето. Външното ни министерство няма данни за пострадали българи. Гореща телефонна линия за българи: +30 6937 096 220

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
12:00, 24.07.2018 (извънредно)
Чете се за: 00:58 мин.
По света

Кошмарът в Мати, на 30 км от Атина. Мястото е сред най-засегнатите от бедствието. Огънят избухва около 5 следобед. Докато местните хора успеят да реагират, вече е паднал мрак, а гъст дим е направил магистралите непроходими. Мнозина потърсили спасение на плажа.

Костат Лаганос, жител на Мати: Добре, че е морето - пламъците буквално изгаряха гърбовете ни, едва достигнахме водата. Почувствах се сякаш изригва вулканът Везувий. Казах си - Господи, трябва да бягаме, трябва да се спасим.
Нана Лагану, жителка на Мати: Огънят се разгоря толкова бързо, че първоначално не разбрахме какво се случва. За първи път виждам подобно нещо. Всички се скупчихме в морето, притиснати един до друг. Някой трябва да ни помогне.
Янис Какулис, жител на Мати: Свърши се. Важното е, че сме живи, нищо друго няма значение.

Новините за нови жертви идват на всеки час, много хора са безследно изчезнали. Мнозина скочили в морето от високо, други са застигнати от пламъците в колите или домовете си.

Унищожени са най-малко 500 къщи и 200 автомобила. Кметът на пристанищния град Рафина нарече ситуацията "катастрофална". Фериботи и моторни лодки евакуират туристите и местните жители. Именно там тази сутрин спасителите откриват трагично загинали над 20 души на един от плажовете. Били в крайбрежна таверна, но не успели да стигнат навреме до водата.

Пожари бушуват и в Каламос, Кинета и Нео Вуцас, а силните ветрове, които днес духат, правят гасенето почти невъзможно. В потушаването на огъня се се включили над 600 пожарникари, самолети и хеликоптери. Гърция призова за помощ страните от ЕС. Това е най-смъртоносният пожар в Гърция от повече от десет години, когато отново на полуостров Пелопонес, огнена стихия отне живота на 60 души.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ципрас: Тежък момент за цяла Гърция
Ципрас: Тежък момент за цяла Гърция
Президентът на Никарагуа Даниел Ортега отказва да подаде оставка
Президентът на Никарагуа Даниел Ортега отказва да подаде оставка