НОВИНИ

Огнян Герджиков: Няма опасност от намеса на Турция в изборите у нас

Служебният премиер Огнян Герджиков заяви, че се взимат мерки и няма опасност от намеса на Турция в изборите у нас. Думите му са по повод изявленията на турски кмет, който призова българските изселници в Турция масово да гласуват за определена политическа сила на предстоящите избори. Според Герджиков, има някои неща, които не ни харесват, но те се изчистват.

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
18:00, 17.03.2017
Чете се за: 01:11 мин.
У нас

Опити за намеса и известно внушение от турската страна, агитирайки скрито или не толкова скрито за определени политически партии, е съществувало във всички избори през годините на демокрацията, каза премиерът Огнян Герджиков.

Сега, според него, няма нещо кой знае колко по-различно.Той обаче призна, че има известно напрежение с една от политическите партии, която получава подкрепа от Турция. Герджиков каза още, че нещата са под контрол, взимат се мерки от Външно министерство и че турският посланик Сюлейман Гьокче е бил повикан там, за да му бъде отправено предупреждение.

Проф. Огнян Герджиков, служебен министър-председател: Предупреждение да не правят това, което вече се говори в момента, значи този опит за намеса от турска страна за агитация за определена политическа сила, нали, не е във феърплея, тъй като това е в споразумението, което имаме с турската страна по повод на предстоящите избори.

Премиерът добави, че няма основание да се нарушава изборния закон и секциите в Турция остават 35.

Проф. Огнян Герджиков, служебен министър-председател: Нищо чрезвичайно не е станало, за да се вземат чрезвичайни мерки към този момент. Ако в следващ момент се случи нещо чрезвичайно, тогава вече би могло да се мисли какво да бъде.

Главният прокурор Сотир Цацаров пък коментира екстрадицията от ДАНС на турски гражданин, на когото е забравено да влиза в страната ни за срок от 5 години. Причината, според Цацаров, е защита на териториалната цялост на страната.

Сотир Цацаров, главен прокурор: Не става дума за предизборна обстановка, става дума за влияние и политически стремежи, става дума за националната сигурност на страната.

Главният прокурор каза още, че ще има и други подобни случаи на екстрадиране, тъй като не можело в обстановката на предизборна кампания да се позволи посегателство над свободата и начина на протичането й от друга държава, чиято намеса е насочена срещу националните ни интереси.

По-късно от ДАНС съобщиха, че турският гражданин е създавал антибългарски настроения в райони със смесено население, насочени срещу териториалната цялост и единството на нацията. Бил е у нас със статут на продължително пребиваващ от няколко години.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тежката зима унищожи нова велоалея
Тежката зима унищожи нова велоалея
Ученически мюзикъл в Испанската гимназия в София
Ученически мюзикъл в Испанската гимназия в София