НОВИНИ

Огнян Герджиков: Обнадежден съм от служебните министри

Доверието много тежи - с тези думи служебният министър-председател проф. Огнян Герджиков обясни защо е приел властта.

bnt avatar logo
от БНТ
21:08, 27.01.2017
Чете се за: 02:07 мин.
У нас

Президентът Радев ми гласува много голямо доверие. Много тежко е да не поемеш тежкия кръст. Не ми беше лесно, защото знам какво е в политиката. Когато си обграден с такова доверие би било безотговорно да откажеш, допълни още Герджиков. Другата причина да приеме поста обясни с това, че има някои добри идеи, а те могат да се реализират когато имаш власт.

Проф. Герджиков беше категоричен, че предложението е дошло само и единствено от президента Радев. Министрите също са избрани от държавния глава. Герджиков ги определи като експерти, повечето от които не са се докосвали до политиката.

Огнян Герджиков, министър-председател: Това е кабинет на президента, аз научих кои са министрите три дни преди днешния ден, 4-5 души познавах преди това. За мен това е много добър екип, експерти и професионалисти. Обнадежден съм от служебните министри. Служебното трябва да е неутрално, да е експертно това е добър избор на президента Радев.

Всички министри са длъжни да направят ревизия на завареното, смята премиерът.

Огнян Герджиков, министър-председател: Не може да няма никаква ревизия. Ние сме длъжни да видим как са се развили нещата и където има безобразия да ги поправим, всички министри са длъжни да направят една добра ревизия на нещата, които заварват, да видят къде има необосновани обществени поръчки. Има ли такива случаи не трябва да се колебаем да спрем такива поръчки. Много внимателно диференцирано трябва да подхождаме.

Да се направят няколко добри стъпки пак е нещо, каза още служебният премиер. Двете най-важни задачи пред служебния кабинет са провеждането на демократични честни избори и българското председателство на ЕС.

Огнян Герджиков, министър-председател: Трябват огромни усилия, за да излезем с чест. Ако се откажем от председателството, ще си нанесем звучен шамар сами. Това не трябва да се случва. Това е моментът, в който може да се представим като пълноправен член на ЕС.

На въпрос дали ще бъдат сменени заместник министрите Герджиков отговори, че по правило те си отиват. Някои от тях могат да бъдат поканени в кабинета. Такъв пример е Кирил Ананиев - вечният бюджетар, който е великолепен финансист.

Смяна на областни управители ще има, но по диференциран подход.

Огнян Герджиков, министър-председател: Областни управители, които си вършат работата, качествени, доказани професионалисти ще останат. Тези, които се заиграват с партии или има съмнения, че не са най-добрите управленци, ние ще се освободим категорично то тях.

За управлението на предишния премиер проф. Герджиков каза, че историята и хората ще дадат оценка на кабинета Борисов. Има позитивни сигнали, слабостите, ще ги видим в близките дни, допълни той.

Служебният премиер сподели, че е приел управлението на страната с ясното съзнание, че ще има негативи върху него.

Огнян Герджиков, министър-председател: Никак не е просто да се управлява една държава, в която омразата и противопоставянето са на власт. Дошло е време за помирение, защото противопоставянето не е градивно.

За гарантирането на честни избори проф. Герджиков възлага надежди на министъра на вътрешните работи и на желанието на министрите да направят всичко, за да престане картината на продажба на гласове.

Относно осигуряването на 12 500 машини за изборите по закон служебният министър коментира, че тази задача е непосилна.

Огнян Герджиков, министър-председател: Времето е малко и няма откъде да се намерят толкова машини за машинно гласуване. Изходът е в тълкуването на закона - не може да има задължение за невъзможни неща. Не може да ни се вмени да се проведе машинно гласуване 100 %, няма как да се осигурят толкова машини за толкова кратко време.

Служебният премиер посочи и проблемите като претовареността на съдилищата. Призна, че му е най-болно за образованието, защото са допуснати стотици неграмотни. Смята, че министър Семерджиев ще направи промени и в здравната система. Самият професор Герджиков смята, че има добри идеи, които могат да се реализират с власт. И даде пример с подпомагането на дребния и среден бизнес.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Джон МакКейн предупреди Тръмп да не вярва на Путин
Джон МакКейн предупреди Тръмп да не вярва на Путин
Опасни висулки и снежни маси по русенските сгради
Опасни висулки и снежни маси по русенските сгради