НОВИНИ

Ограда на изоставен строеж падна върху майка и дете

Ограда от изоставен строеж е паднала върху жена и 3-годишната ѝ дъщеря в София. Двете са с хематоми и в шок. Инцидентът е от събота, когато силният вятър причини материални щети в много райони на столицата. Кметът на столичния район "Оборище" разпореди проверка на строежа.

Йоана Миланова
от Йоана Миланова
18:12, 23.12.2019
Чете се за: 01:19 мин.
У нас

Мерки бяха предприети едва два дни след инцидента. От Столична община изпратиха аварийна помощ и бе обезопасен участъкът около строежа.

Само на метри от сградата на Министерския съвет се намира ул. "Бачо Киро". А в самото ѝ начало е този строеж, чиято нестабилна, но тежка ограда в събота паднала върху Деница и дъщеря ѝ.

Деница Аргиропулос: "Видях, че ламарините тръгват като домино да падат върху нас. Аз рязко се обърнах и реално цялата ми лява половина е в хематоми и предпазих детето.

Деница е решена да търси правата си и вече е подала жалба в общината, за да няма повече пострадали.

Деница Аргиропулос: "Това са метални арматури, това е супер тежко. Да не говорим винтовете, които стърчат.

Строежът е подпрян на калкан до жилищна сграда. През годините собствениците са подавали многобройни жалби и подписки. Последният отговор получили преди дни от дирекция Общински строителен контрол, с който се призовава ДНСК за становище дали строежът е законен. А докато очакват становището, живеещите в сградата и в близост до нея се сблъскват с редица проблеми.

Предраг Тешович: "Парчета от сградата падат и върху нашия покрив, чупят се керемиди, течове и т.н. Сбирщина на бежанци, наркомани, проститутки и т.н".

През годините експерти от район "Оборище" са извършвали многобройни проверки, издавани са предписания и са налагани санкции. По неофициална информация са се сменяли и собственици.

Николай Александров - кмет на район "Оборище": "Засега собственикът е неизвестен, строежът е незаконен. Сега издирваме по хронология как е преминала собствеността, за да опитаме да вземем мерки и да издадем предписания".
Йорданка Фандъкова - кмет на Столична община: "Собствениците носят отговорност за състоянието на обектите да бъдат обезопасени, особено строежите и рекламните елементи".

С казуса е ангажирана и Дирекция "Общински строителен контрол", откъдето ще опитат да издирят собственика.

На информационната табела на обекта пише, че е започнат през 2007 г. и по план строителните дейности е трябвало да приключат до три години. Почти 10 години след крайния срок обектът не е завършен, а падналата ограда показва, че се създават и предпоставки за сериозни инциденти. Потърсихме Дирекцията за национален строителен контрол, откъдето заявиха, че до тях не е стигала информация за инцидента и че трябва да мине проверка, за да могат да дадат данни за това кой е собственикът и дали през годините са му налагани санкции. От район "Оборище" са разговаряли с пострадалата жена, поднесли са и извинения и са я уверили, че ще положат усилия за обезопасяването на обекта и за разрешаването на проблема с него.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Медицинските сестри не са доволни от подписания рамков договор
Медицинските сестри не са доволни от подписания рамков договор
​До 50% от приходите на болниците от медицински дейности ще са за заплати
​До 50% от приходите на болниците от медицински дейности ще са за заплати