Всяка година между 20 и 30 хиляди души от целия свят изкачват връх Монблан в периода май-септември. Две трети от тях използват така наречения "кралски път". Е, това вече ще се промени.

Масовият туризъм към Монблан има разрушителен ефект върху природата. Затова се ограничава броят на катерачите, като само алпинистите, които предварително са заявили престой в някой от заслоните, ще имат право да се движат по "кралския път" - най-използвания маршрут към върха във френските Алпи.

За спазването на правилата ще бди "бяла бригада".

Кристоф Делаша, член на "Бялата бригада": "Алпинистите се катерят, където и както си искат. Правят си лагери край заслоните. Всеки ден това са повече от 260 души. Така че бяхме длъжни да направим нещо, най-малкото заради боклуците и мръсотията, която хората оставят след себе си".

Занапред само 214 души дневно ще имат право да използват "кралския път", като броят им отговаря на местата в трите заслона по маршрута, сред които е и популярният "Орлово гнездо". Алпинистите приемат мярката по-скоро добре.

Серж Льобуше, алпинист: "Добре е за природата, добре е за мястото - това само ще му придаде повече стойност. По този начин ще пазим природата и ще се предотврати превръщането на пътя в туристическа магистрала".

По трима представители на "Бялата бригада" ще "патрулират" всеки ден по време на активния сезон. В началото на септември те вече спряха руски алпинист да вземе със себе си 10-годишния си син по пътя към върха. В други случаи обаче планинските водачи са безсилни. През август британец тръгна нагоре с 26-килограмов товар, но изтощен беше принуден да го остави на 4362 метра височина.

Макар инцидентите по "Кралският път" да са сравнително малко, планината взима жертви, защото много от туристите я подценяват и тръгват неподготвени към Монблан.