НОВИНИ

Ограничени протести на "жълтите жилетки" във Франция

Във Франция "жълтите жилетки" отново излязоха на улицата, въпреки палежите и разрушенията, в които потъна протестът им миналата седмица. Този път френските власти повишиха санкциите при безредици и се подготовиха с ново оборудване на полицията. От Париж подробностите предава Юлия Талева, кореспондент на БНР.

bnt avatar logo
от Юлия Талева, кор. на БНР
19:30, 23.03.2019
Чете се за: 00:36 мин.
По света

Булевард "Шан-з- Елизе" днес остана недостъпен за митинги, но хълмът Монмартр пожълтя от протестиращите "жълти жилетки", въоръжени с лозунги "Няма да отстъпим нищо" и символични щитове срещу управляващите.

Жълти воали се развяха и върху базиликата "Сакре кьор". "Ние не сме екстремисти" - уверяваха някои от демонстрантите, но към социалното недоволство се прибави и това от прекалените според тях полицейски мерки.

Жан-Пол, демонстрант от "жълтите жилетки " в Париж: Съжалявам, че Шан-з-Елизе е забранен за протести, това беше нашият събирателен пункт. Но след размириците, може би е нормално....не знам , не съм сигурен.

След инцидентите миналата събота, когато по "Шан-з-Елизе" крайни групировки нападаха магазини и заведения и изгориха емблематичен ресторант, за днес полицията беше подпомогната от военни патрули и наблюдение с дронове и извърши хиляди проверки, не закъсняха и глобите за импровизирани митинги.

Ако Париж този път се размина с инцидентите, напрежение и сблъсъци имаше в Ница, Тулуза, Монпелие, но като цяло демонстрантите не бяха много - около 8000 за страната според полицията.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ще бъде ли огласен публично докладът за руска намеса в изборите на САЩ?
Ще бъде ли огласен публично докладът за руска намеса в изборите на САЩ?
Евакуират круизен кораб край бреговете на Норвегия
Евакуират круизен кораб край бреговете на Норвегия