Метеорит падна в оризово поле в Индия

Метеорит с размерите на футболна топка се разби в оризово поле край село в източната част на Индия, съобщава CNN. Скалата, която се приземи в село Махадева в щата Бихар, е с тегло от 13 кг и има свойствата на магнит, посочва в изявление губернатора на щата.

от БГНЕС
преди 7 месеци
Чете се за: 00:23 мин.
Животът
Метеорит падна в оризово поле в Индия

Метеоритът е изложен в музея на Бихар, но ще бъде транспортиран до научния център „Шрикришна“ за анализ, заяви губернаторът Нитиш Кумар.

Въпреки че изглеждат като обикновено парче скала, метеоритите често са доста по-тежки и външната им обвивка е обгорена и изглежда „по-блестяща“. Освен това те имат и магнитни свойства.

„Метеоритите са от особен интерес за изследователите, които ги проучват, за да получат информация за сформирането и еволюцията на Слънчевата система“ заяви Стивън Ехлерт от Института за метеорити към НАСА.

По своята същност метеоритите са „космически скали“ – отломки от комети или астероиди, които са в орбита около Слънцето. Те се превръщат в метеори, или падащи звезди, когато навлизат в земната атмосфера и изгарят преди да паднат на повърхността.

Топ 24
Най-четени