COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

40% ръст на туристите в Пловдив

40% ръст на посетителите в Пловдив е регистриран от началото на тази година. Данните са на общинския институт „Старинен Пловдив". Освен историческите забележителности, това лято туристите наблюдават и археологическите проучвания на Източната порта на Филипопол, която е на територията на съвременния град.

от Галена Паскова
13:00, 22.08.2018
Чете се за: 00:52 мин.
У нас

Посетители в Стария град има всеки ден. Доскоро украинците Наташа и Юри са живели в Израел, но сега избират за свой дом български град с хилядолетна история.

Наташа, Израел: Ние сега живеем в Хисаря и дойдохме тук да разгледаме, много е красиво, и тук и в Хисаря, и хората са много гостоприемни и приятни.
Юри, Израел: Много хубаво, слънчево, красиво, лято е, почиваме и разглеждаме историята на България.

Туристи от Франция, Русия, Испания и Кипър дооформят пъстрата картина.

Мария Хосе, Испания: Това, което ме впечатли най-много, е сградата на Етнографския музей и театъра.

Сула от Гърция е гид на група туристи от Кипър. Самата тя говори и български, защото е учила в наш университет.

Сула, Гърция: Пловдив е хубава града и много туристи от Кипър отиват тука и много харесват.

Увеличението на посетителите в Пловдив е отчетено на база на продажбата на билети за културните събития в града. В това число и попадат и туристите, посетили някои от забележителностите в Стария град.

Йордан Илиев, директор на общински институт „Старинен Пловдив": Продажбата на билети, ръстът е от 41 процента от български граждани и 36 процента чужденци.

Летният туристически хит са новите археологическите проучвания на източната порта на Филипопол, която е била основната връзка между античния град и Византия.

Мая Мартинова, археолог: Влизат туристите, снимат, радват се. Питат ни какво е това, обясняваме, така че едновременно сме и като гидове.

Източната порта вече е прехвърлена за стопанисване от държавата на община Пловдив. Предстои реставрация на обекта и изграждането на туристически център.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Люксембург въвежда безплатен обществен транспорт
Люксембург въвежда безплатен обществен транспорт
Детският хор на БНР протестира пред Министерския съвет
Детският хор на БНР протестира пред Министерския съвет