НОВИНИ

Португалски журналист ексклузивно за БНТ: Обединихме се след огнената трагедия

Тъга и солидарност в страната след невиждания пожар. Португалците определят случилото се като национална трагедия. Журналистът от Португалското национално радио и телевизия Педро Сид разказа специално за БНТ как приемат случилото се неговите сънародници. С него разговаря Айше Сали.

Айше Сали
от Айше Сали
20:11, 18.06.2017
Чете се за: 01:27 мин.
По света
Педро Сид: Този ден е много тъжен, бих казал дори ужасен за нас португалците. Не си спомняме по-голям пожар. Имали сме и други, но този беше неочакван, въпреки че беше най-горещият ден за тази година. Това което се случи е присъда на майката-природа. Нямаше вода, термометърът показваше над 40 градуса, а влажността на въздуха беше достигнала нулата. Тук имаме природно явление, което наричаме суха буря - при нея проблясват светкавици, но не вали дъжд и точно те причиняват пожарите. За да добиете представа вчера Португалия имаше 156 пожара - твърде много, за да могат пожарникарите да овладеят всичките. В този случай също беше невъзможно. Хората, които загинаха, умряха в своите коли, в опит да се скрият. Денят е много тъжен за нас. Вече обявиха и 3-дневен национален траур.
БНТ: Как реагираха властите?
Педро Сид: Първите мерки, които вземат властите в момента са да намерят убежище за хората, чиито домове изгоряха и останаха без нищо, защото това наистина е огромно усилие. Пожарникарите все още са на място и има места, където все още е невъзможно да достигнат, защото огънят не спира. На мястото, където загинаха хората все още има силни пожари, където продължава да гори и е твърде възможно броят на жертвите да се увеличи. В момента властите, премиерът и гражданска защита всички са на мястото на трагедията и се опитват да направят всичко по силите си, за да помогнат на хората. Както и сами можете да си даде сметка ситуацията е изключително тежка - има хора, които загубиха близките и семействата си, а други все още ги издирват. Изключително е трудно да бъдат изведени и напълно обгорените тела от автомобилите и обстановката е наистина драматична.
БНТ: Това, което разбираме тук, че за португалците случилото се е национална трагедия. Как приемат хората тази ситуация?
Педро Сид: Всички са обзети от огромна тъга. Трудно е и за самите пожарникари, които са на мястото на инцидента да говорят с хората, без някой да се разплаче. Преди малко, когато ръководителят на пожарната съобщи, че броят на жертвите се увеличи, самият той се разплака. А трябваше да бъде радостен ден, защото играе националният отбор по футбол, ще играе с Мексико и очевидно този мач остана на втори план. В момента никой не мисли затова. Мисли се само как да помогнем на пострадалите при пожара. Виждаме огромна солидарност. Много хора отиват при пожарникарите, просто за да им дадат храна и вода и в основата на това виждаме как страната се обедини след тази огромна трагедия.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Какво стои зад очакваната голяма победа на Макрон?
Какво стои зад очакваната голяма победа на Макрон?
Ниска избирателна активност на референдума за Бедечка
Ниска избирателна активност на референдума за "Бедечка"