НОВИНИ

Огромни живи миди се появиха на брега на Дунав край Русе

Въпреки че според специалистите по биоразнообразието това явление си има своето обяснение, то предизвика не само любопитството на русенци, но и интереса на ловците на бисери.

БНТ2-Русе
от БНТ2-Русе Венета Николова
18:49, 16.08.2017
Чете се за: 00:41 мин.
Още

Някои от търсачите са убедени, че ще открият бисер и ще станат богати. Дори и децата са увлечени от вероятността да се натъкнат на скъпоценната находка.

Мартин Милков: Аз съм намирал ей толкова голяма ей там надолу и бях я отворил и имаше месо вътре, беше жива мидата, мърдаше.
Даниел Петров: Ще се зарадвам, ще го дам на баба ми или на баща ми - те каквото решат да правят с него. Ще разказвам на съучениците си, че съм открил бисер.

Владо Вълков, който беше на брега със 7-годишната си внучка Аксения, не вярва, че ще открие бисерната мида, но ще използва черупките за друго.

Владо Вълков: Разхождаме се и събираме, да - ето миди. На цветята във вазата ги слага за красота, не вярвам да има тук перли и бисери.
Николай Рафаилов: В топлите морета има миди с бисери и трябва да се гмуркат гмуркачи, има си цели професии там, които се гмуркат на 20, 30, на 50 м. Тука абсурд да има въобще бисери.

И според специалистите по биоразнообразието вероятността да се открие бисер в дунавската мида е твърде малка. Наличието на живи миди на крайбрежната ивица те обясняват с ниското ниво на реката и бързото оттегляне на водата. Мекотелите са бавно подвижни и затова остават на сушата, но не живеят дълго. А това, че мидите са големи, според специалистите означава, че дунавската вода е чиста.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бахрейн обвини Катар в опит за сваляне на правителството
Бахрейн обвини Катар в опит за сваляне на правителството
Утре ще бъде отворена за движение ремонтирана отсечка на бул. Шипченски проход
Утре ще бъде отворена за движение ремонтирана отсечка на бул. "Шипченски проход"