НОВИНИ

Около 180 000 българи са на почивка в страната за Националния празник

Днешният 3 март е началото на първия дълъг уикенд за годината. Колко пари са склонни да отделят българите за тези 3 дни и къде ще почиват? Отговорите потърсиха Цветелина Катанска и Петър Андреев.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
19:53, 03.03.2017
Чете се за: 00:58 мин.
У нас

Около 180 000 българи са избрали почивка в страната за първия дълъг уикенд за годината. Още близо 40 000 са хората, избрали да пътуват в чужбина през тези дни. До края на годината ще има още две серии по-дълги почивни дни: за Великден и за Деня на независимостта.

Румен Драганов, директор на Института за анализи и оценки в туризма: "Предпочитаната дестинация за този първи дълъг уикенд е завръщането при роднини на село и в провинцията. Тези, които ще изберат обаче хотелите, ще изхарчат между 300 и 400 лева в зависимост от вида почивка.
Румен Драганов: "240 000 са българите, които почиват през този дълъг уикенд. Около 180 000 от тях ще прекарат празника в България. Около 80 000 заради празника ще отидат на Шипка, в Габрово, Стара Загора и също така очакваме Тодоровден да привлече много хора, там където има коне, състезания и кошии.
;

Към съседните държави поемат близо 40 000 души като един от факторите затова са и цените на нискотарифните авиокомпании, обяснява експерта. Един от най-икономичните, а в същото време слънчеви варианти за почивка за софиянци, днес се оказа Витоша. Стотици хора бяха дошли да се порадват на хубавото време и да отпразнуват празника в планината.

Веселина: "Днес е много хубав празник - 3 март, освобождението на България от турско робство, отделно с внука с дъщерята, това е невероятна радост и невероятна гледка за очите".
Кръстьо Гигов: "Голямото ни дете е на ски училище и с малкото дойдохме да го видим и да се попързаляме".

Освен към ски туризъм, българите ще се насочат към СПА, уелнес и културен туризъм. А до края на годината ще има само още два дълги уикенда - около Великден и Деня на независимостта.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Графити изобразяват велики българи
Графити изобразяват велики българи
Тръмп защити правосъдния министър Джеф Сешънс
Тръмп защити правосъдния министър Джеф Сешънс