НОВИНИ

Около 20 души са се възползвали от схемата с фалшиви пенсии

Шестимата са обвинени, че са уреждали максимално допустимите пенсии в България на "свои хора". Сред тях са още началникът на отдел "Отпускане на пенсии" - Силистра, бивш служител на НОИ от София, както и тричленно семейство.

Виктория Бояджиева
от Виктория Бояджиева
20:51, 09.03.2019
Чете се за: 01:28 мин.
У нас

Специализираната прокуратура е образувала досъдебно производство за организирана престъпна група, която е действала на територията не само на Силистра, но и на София. Има разпитани свидетели, използвани са и специални разузнавателни средства. Вчера, по време на специализирана операция, са претърсени 14 адреса, два от които служебни. Открити са документи, банкови карти и извлечения.

Престъпната групата е действала от 2017 г. За две години от схемата са се възползвали около 20 души.

Сийка Милева - говорител на Специализираната прокуратура: Лицата, които са се възползвали от такива пенсии, са били от най-различни прослойки, включително бивши кметове, заместник-кметове и общински съветници.

В трудите им книжки ги представяли като бивши миньори, защото това им дава право да се пенсионират по-рано и с по-висока пенсия - над 600 лева.

Николай Димитров - наблюдаващ прокурор: Някои от тях нямат почти никакъв трудов стаж и никога не би трябвало да се пенсионират или поне трябва да получат социална пенсия за старост.

За да си платят услугата, "заделяли" именно от пенсиите.

Сийка Милева - говорител на Специализираната прокуратура: Членовете на групата разполагали с дебитните карти на лицата, както и на тях се отпускали пълномощни, подписвали са пълномощни и членовете на групата лично посещавали пощенските клонове, от които са теглели самите пенсии.
Николай Димитров - наблюдаващ прокурор: "Възнаграждението" за групата е било в зависимост от размера на отпусната пенсия. Ако е била по-висока пенсията съответно банковата карта на пенсионера е оставала в тях за по-дълъг период от време.

По телефона, директорът на НОИ-Силистра Милен Пенчев диктувал на началничката на Отдел Отпускане на пенсии личните данни на бъдещите пенсионери.

Сийка Милева - говорител на Специализираната прокуратура: Тя записвала на бележка абревиатурата СМЧ - Пенчев - тоест Силно Мой Човек Пенчев. С тези отбелязвания служителите знаели, че това са близки до директора хора.

Пред БНТ заместник-главният прокурор Иван Гешев предположи, че в страната функционират и други такива групи. Според него съдебната и изпълнителната власт трябва да предприемат законодателни мерки.

Иван Гешев - заместник-главен прокурор: С наказателна репресия тези случаи няма да се решат и в крайна сметка ние ще извършваме някакви козметични действия. А там изтичат стотици милиони и, казал съм го и ще го повторя, не сме бедна държава. Пари има, но явно се краде много.

Гешев сравни престъпните групи в социалния сектор с тези в наркобизнеса - когато една бъде заловена, друга заема мястото ѝ.

Междувременно ръководителят на Специализирана прокуратура Димитър Петров съобщи, че документите с искане за екстрадиция на семейство Арабаджиеви са изпратени на испанските власти, които вече са ги получили. По думите му предстои Испания да насрочи дата за изслушването на Арабаджиеви пред техните власти.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
7 от задържаните в Орландовци остават в ареста
7 от задържаните в "Орландовци" остават в ареста
В САЩ разследват финансова пирамида за милиарди долари, създадена от българи
В САЩ разследват финансова пирамида за милиарди долари, създадена от българи