НОВИНИ

Около 20 общински болници са пред фалит

Около 20 общински болници в страната са в тежко финансово състояние и може да фалират. Това предупреждават от Националното им сдружение. Заради недофинансираните клинични пътеки, лечебните заведения трупат дългове, а заплатите на персонала са намалени. От Националното сдружение на общините и Лекарския съюз искат държавата да вземе мерки за решаване на проблема.

bnt avatar logo
от Альоша Шаламанов
08:48, 29.10.2017
Чете се за: 01:07 мин.
Още

По данни за Министерството на здравеопазването общинските болници в страната са 121. Натрупаните в от тях дългове към края на миналия месец са над 100 милиона лева.

Болницата във Велики Преслав дължи над 140 000 лева на доставчици, общината и за заплати и осигуровки на служителите си. Причината за финансовите проблеми разходите за лечение на пациентите и заплатите на персонала са се увеличили, а цените на клиничните пътеки не са променяни от 10 години.

д-р Иван Димитров - директор на МБАЛ Велики Преслав: Ако не се вземат спешни мерки да бъдат променени тези условия на работа, болницата няма как да съществува, не само болницата във Велики Преслав. Условията, при които се работи, са сбъркани.

Има населени места в страната, които разчитат основно на общинските болници. Във Велики Преслав се лекуват и хора от съседните общини.

д-р Ирина Радева, кардиолог в МБАЛ Велики Преслав: В някои населени места няма сестра, няма лекар, няма фелдшер. И пациентите често пътуват по пътищата и биват връщани, а тук получават това, от което имат нужда.
Делка Маринова - пациент: Много пъти са ме спасявали, все почти мъртва идвам, жива ме изпращат. Доволна съм много.
Керанка Иванова: Аз бях препратена от друга болница на домашно лечение, едва дишах, домашно. Щях да свърша, ако в нас съм. Тук се закрепнах, макар на два дена дишам спокойно и затова съм доволна много.

В Бюджета за следващата година са предвидени повече пари за здраве.Финансирането на болниците също ще се увеличи.

Д-р Венцислав Грозев - председател на БЛС: За първи път от 10 години ще имаме възможност да коригираме цени в клинични пътеки. Това ще даде известна финансова сигурност и стабилност на болниците. В това число и общинските.

От Лекарския съюз настояват Здравната каса да плати на болниците и така наречената надлимитна дейност за 2015 година. От касата отказаха коментар. Сдружението на общините настоява финансовата помощ, която отпуска здравното министерство на общинските болници да се увеличи от 6 на 16 милиона лева.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Концерт-матине с православни песнопения в катедралния храм „Света Троица” в Русе
Концерт-матине с православни песнопения в катедралния храм „Света Троица” в Русе
Какво не знаем за каталунския език?
Какво не знаем за каталунския език?