НОВИНИ

Около 2000 българи стават жертви на нелегални работодатели в Германия

Само за година броят на българите в Германия се увеличава със 17 000 души. На този фон - около 2 000 наши сънародници стават жертва на нелоялни работодатели. Част от тях са измамени от немски компании, други - от български фирми, които ги командироват в Германия. Работниците са ощетени откъм заплащане, а често са принудени да подписват и договори на немски, без да разбират езика и без да знаят с какви условия се съгласяват.

Милена Кирова
от Милена Кирова
20:30, 28.03.2018
Чете се за: 01:03 мин.
По света
Тодор Велков - измамен от работодател: Аз затова съм тръгнал, да изкарам пари, семейството да мога да си изхранвам. За по-добър живот.

За по-добър живот - българска фирма предлага работа в сферата на строителството в Германия - легална, с договор. Тодор подписва и заминава с още 11 души.

Тодор Велков - измамен от работодател: Работното време трябваше да е по 8 часа, ние работехме естествено по 10 часа на ден. По цял ден си бяхме с лопатите - изкопи, зариване - телекомуникации - полагане на тръби, на кабели. Заплащането - ни бяха обещали да ни плащат по 1200 чисто на месец, което не ни беше платено, даже нямахме пари и за храна.

Тодор тръгнал с надежда да работи там поне 3 години. 3 месеца - толкова издържал. И се прибрал без пари. Има да взима 3 600 евро. Българската компания, която го изпраща, твърди - немският ѝ партньор не превеждал пари. Затова не плащала. Сега комуникацията е само чрез адвокати. Надежда все пак има.

Иван Иванов - консултант към Център "Справедлива мобилност" във Франкфурт, Германия: В строителния сектор в Германия имаме една разпоредба, която дава правото на строителни работници да поискат полагащото им се възнаграждение, полагащата им се ставка не само от директния работодател, но и от възложителите на българската фирма.

В деветте центъра за консултация на работници от Източна Европа в Германия годишно разглеждат над 1 100 случая на измамени българи.

Те заминават, за да работят най-често в областта на строителството, почистването и транспорта. Подписват договори с куп подводни камъни.

Нели Ботевска - консултант в проект "Справедливо командироване", КНСБ: Обикновено им ги представят на немски език. И казват, ако не го подпишеш този договор, не заминаваш на работа. А при строителни работници сме имали случаи на летището му се предоставя да подпише някакъв договор, той го подписва, не му предоставят копие.

А правилата са ясни - работещите в строителството без специално обучение трябва да получават в Германия най-малко 11 евро на час, а квалифицираните средно по 15 евро.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Предприемачи от Русе смятат, че заплатите ни са неатрактивни за кадри от Украйна
Предприемачи от Русе смятат, че заплатите ни са неатрактивни за кадри от Украйна
Хора с увреждания на протест срещу реформа в областта на медицинската експертиза
Хора с увреждания на протест срещу реформа в областта на медицинската експертиза