НОВИНИ

Около 30 души са леко ранени при земетресението в Сицилия

Земен трус от 4,8 по Рихтер и на дълбочина едва километър удари през нощта италианската провинция Катания в източната част на Сицилия.

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
17:40, 26.12.2018 (извънредно)
Чете се за: 00:42 мин.
По света

Това е един от хилядата трусове, свързани с активизирането на вулкана Етна преди два дни. Съобщава се за около 30 леко ранени и сцени на паника сред населението. Десетки семейства прекараха нощта на открито.

Силното земетресение удари югоизточно от Етна, на пет километра от морето, където са разположени земеделски и лозарски райони.

Флери и Санта Венерина са сред шестте населени места с най-големи щети. Повредени са най-вече по-стари сгради, църкви с вековна история и жилищни домове.

Участък от магистралата между регионалната столица Катания и Месина е затворен заради пукнатини. Международното летище в Катания, град с 312 000 население, днес работи след кратко затваряне заради вулканична пепел. Ранените са пострадали предимно от паднали отломки, хората на място са травмирани.

"80-годишният ми тъст остана под отломките, сега живее втори живот".
"Чудо е, че сме живи".
"Стените на гаража рухнаха и повредиха коли вътре".

На 20 февруари 1818 година с епицентър като днешния е имало земен трус от 6,3 по Рихтер, отчитат италианските сеизмолози. Етна, с височина 3 300 метра, е най-големият действащ вулкан в Европа, с чести изригвания от поне 2 700 години. Последното голямо е от зимата на 2008-2009 г.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
МС ще одобри републиканските пътища, за които ще се събира винетна такса
МС ще одобри републиканските пътища, за които ще се събира винетна такса
Сръбски вестник: Албанската мафия е изпрала милиард и половина евро в Сърбия
Сръбски вестник: Албанската мафия е изпрала милиард и половина евро в Сърбия