Около 300 сигнала в Спешна помощ в София заради жегата

Близо 300 сигнала са получили в Спешна помощ от хора, които са се почувствали зле днес. Над 25 от случаите са в пряка връзка с високите температури. Боряна Благоева провери ситуацията в Бърза помощ, по горещите софийски улици и на сянка в Борисовата градина.

Боряна Благоева
от Боряна Благоева
преди 3 години
Чете се за: 01:09 мин.
У нас

Необичайните горещини все по-често стават причина много хора да потърсят лекарска помощ. Най-рисковата група според специалистите са хората над 55-годишна възраст.

д-р Наталия Картулева - Кардиологична клиника в УМБАЛСВМ "Н. И. Пирогов": Просто са зачестили случаите на такива пациенти, които са с пресинкубална симптоматика, със замъгляване, ниски стойности на артериалното налягане, дехидратиране, по-възрастни, които не се съобразяват с препоръките, които лекарите даваме в тези ситуации. Температура да кажем в къщи на климатик и след това да излязат навън на високата температура. Тези резки колебания в температурата са отключващия фактор за доста от острите сърдечно-съдови събития.

Тенденцията към увеличаване на тези случаи трябва да се изследва по-обстойно според специалистите, защото има и много други фактори, освен горещините.

д-р Николай Кирилов - дежурен лекар: Много възрастни хора от провинцията са тук, за да гледат своите внуци, да помагат на децата си, така че не мога да кажа, че е само в следствие на горещината. Трябва по-задълбочен анализ, но има увеличение.

Лекарите от Спешна помощ са ангажирали повече екипи, за да могат да се отзовават на сигналите.

д-р Николай Кирилов - дежурен лекар: Даже имаме от друга бригада, от друга смяна екип. В рамките на условията, които имаме към днешна дата мисля, че сме добре от гледна точка на обезпеченост на екипите.

Въпреки препоръките на лекарите немалко хора бяха избрали да прекарат горещия следобед в Борисовата градина. Такъв е случая и на 90-годишния бай Коста.

БНТ: Не ви ли е прекалено горещо да седите в парка по това време?

Константин: Ами тук е по- на сянка и има въздух.
- Нямам климатик, но работя във ВИАС, където е прохладно, но в събота и неделя е почивен ден и затова е решил в парка. После отивам да играя карти.
Веселин и Димитричка Петрови: Ние сме от Добруджа и там е още по-горещо. На 40 градуса сме свикнали, така че тук ни е супер.

Съветите на специалистите са добре известни на всички - да избягваме да излизаме между 12 и 18 часа, да пием повече течности и да не се излагаме на резки температурни промени от студено помещение с климатик да излизаме на жегата навън.

Предложения за "Събитие на седмицата" - 24 февруари - 1 март
Минали анкети
Топ 24
Най-четени