НОВИНИ

Около 47% от българите са твърдо решилите да гласуват на местните избори

Почти половината българи искат да имат нов кмет показва изследване на "Алфа Рисърч" на обществените нагласи в началото на политическия сезон. В по-малките населени места обаче повечето предпочитат досегашните си управници.

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
18:00, 18.09.2019
Чете се за: 00:36 мин.
У нас

Относително ниска готовност за участие в местните избори регистрира изследването. Около 47% са твърдо решилите да гласуват. Това може да се дължи на все още нестартиралата предизборна кампания, както и на липсата на ярки опоненти по места.

;

Силно поляризирани са мненията дали да е нужна промяна в местната власт. 41% от имащите право на глас биха предпочели в тяхната община да продължи да управлява настоящия кмет, 47% искат нов градоначалник.

;

В началото на септември ГЕРБ запазва електоралното си предимство в национален план пред БСП.

;

С почти 28% одобрение за премиера Борисов и 15% за неговия кабинет, управляващите влизат в есенния политически сезон. Те запазват нивата си от месец юни, регистрирани непосредствено след европейския вот.

Президентът Румен Радев продължава да се ползва с най-висок персонален рейтинг от политиците в страната, с лек ръст на неодобрението - от 14 на 17%.

;

В средата на третия управленски мандат на ГЕРБ нараства обаче усещането за изхабяване на властта. 48% от избирателите са на мнение, че е време друг да поеме управлението, срещу 33%, които продължават да са убедени, че няма по-подготвена партия от ГЕРБ. Към момента обаче липсва консолидираща избирателите алтернатива.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Реализацията на проекта за българската част от Турски поток ​започва от утре
Реализацията на проекта за българската част от "Турски поток" ​започва от утре
Депутати се включиха в инициатива за насърчаване на кръводаряването
Депутати се включиха в инициатива за насърчаване на кръводаряването