НОВИНИ

Около 670 000 тона храна изхвърлят българите всяка година

У нас хиляди тонове храна всяка година отиват на боклука. Причината - домакинствата купуват повече продукти, отколкото са им необходими. Административни процедури пък затрудняват производители и магазини да даряват хранителни продукти с малък срок на годност. По този начин тонове годна храна не достигат до най-бедните българи.

Йоана Миланова
от Йоана Миланова
16:26, 12.02.2019 (обновена)
Чете се за: 01:02 мин.
У нас

Всяка година 88 милиона тона годна храна отива в контейнерите за боклук в страните от Европейския съюз. За България няма точни данни. Предполага се, че загубите на храна възлизат на 670 хиляди тона годишно.

Това количество е достатъчно да осигури два пъти на ден хранене в продължение на година на милион и половина българи в затруднено положение.

Най-много разхищават домакинствата. Следват преработвателната промишленост и заведенията. Проучване на Европейската комисия показва, че българите не разбират съвсем написаното на етикетите. Масово не се прави разлика между "използвай преди" и "най-добър до".

д-р Светлана Черкезова - Център за оценка на риска по хранителната верига: "Използвай преди" е срок на годност. Ако този срок премине, дори с един ден, храната наистина трябва да се изхвърли. Докато срокът за трайност се означава с "най-добър до" и той е срок за качество, за свежест, за цвят, за вкус. Може да се консумира".

Разхищаваме и в заведенията - поръчваме повече, отколкото можем да изядем.

Румен Димитров - ресторантьор: "Когато са по-гладни хората поръчват повече. Съобразно поръчката, след това изхвърляме повече. Има храна, която остава от обедното меню, след това нямаме практика да я сервираме за следващия ден. Нея я раздаваме на бедните, на социално слабите".

Оказва се,че все по-малко предприемачи даряват храна, въпреки че са освободени от ДДС върху предоставяните продукти. Това, което ги отказва е изискването върху всяка опаковка да има етикет "дарение".И правят сравнение:

Цанка Миланова - изпълнителен директор на Българска хранителна банка: "През 2016 г., когато очаквахме Законът да влезе в сила, Хранителната банка е спасила около 290 тона храна. За миналата година данните ни сочат, че до нас са достигнали едва 152 тона".

В момента експерти работят по изготвяне на Национална програма, която цели да намали или дори да спре загубата на храна.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Най-малко 17 души са загинали при пожар в хотел в Делхи
Най-малко 17 души са загинали при пожар в хотел в Делхи
Американският конгрес стигна до споразумение за правителственото финансиране
Американският конгрес стигна до споразумение за правителственото финансиране