НОВИНИ

Окончателно - газът поевтинява с 9,97% от юли

За първи път Комисията за енергийно и водно регулиране въвежда цени за пренос на виртуално синьо гориво от Гърция.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
11:55, 28.06.2016
Чете се за: 00:40 мин.
У нас

Природният газ поевтинява с 9,97% от 1 юли. Това реши на закрито заседание Комисията за енергийно и водно регулиране. Заради по-ниската цена на синьото гориво от началото на следващия месец ще поевтинеят парното и топлата вода. Очаква се средното намаление при техните цени да бъде 4,5%.

;

На заседанието си днес Комисията за първи път определи и цени за виртуален пренос на природен газ от Гърция. Очаква се търговията да започне от началото на юли. Цените за този вид пренос ще са с 50% по-ниски от обичайните почти 20 лева за 1000 куб. метра, които взима в момента "Булгартрансгаз".

Иван Иванов, председател на Комисията за енергийно и водно регулиране:
Най-после 7 години след като България беше лишена от природен газ през януари 2009 г. за първи път се дава възможност да имаме внос на природен газ отдруго направление и от друг доставчик, а това през връзката през Кулата Сидерокастро. Български потребители, обикновено индустриални или търговци на природен газ могат да закупуват природен газ на гръцка територия, вероятно от терминала за регазификация в Ревитуса. Този газ ще остане за ползвателите в Гърция, а в същото време същата част от природния газ от Газпром Експорт за Гърция остава на българска територия.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Направиха частична възстановка на стрелбата в Слънчев бряг
Направиха частична възстановка на стрелбата в Слънчев бряг
Закриват 8 паралелки в Благоевградско
Закриват 8 паралелки в Благоевградско