COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Окончателно - субсидиите за партиите стават 1 лев за глас

За сметка на това обаче политическите сили ще могат да получават дарения от фирми и няма да има таван за тези дарения. Промените бяха приети след повече от 6-часово заседание.

Николай Минков
от Николай Минков
18:17, 04.07.2019
Чете се за: 01:13 мин.
У нас

Левицата обвини управляващите, че законопроектът е популистки и ще подчини партиите на олигарсите.

Корнелия Нинова, ПГ на " БСП за България": Призовавам ви да спрем това, да седнем разумно, с аргументи, всички, държавнически да решим въпроса. Да намалим субсидията, но да не пускаме външни на България, вътрешни мафиотски и каквито искате други интереси в политиката на страната.

От ГЕРБ обвиниха БСП, че преследва тяснопартийни цели, а не обществените.

Даниела Дариткова, ПГ на ГЕРБ: Като истински матросовци браните партийната субсидия. Всички разяснения, обяснения, които правите всъщност прикриват едно - вашата партия не може да се справи без тези 11 лв., защото неразумно и нелогично сте изхарчили субсидията.

Според ДПС само тяхното предложение за премахване на субсидиите ще изсветли партийното финансиране.

Мустафа Карадайъ, ПГ на ДПС: От ДПС предложихме 0 лева на глас, но заедно с това предложихме и начин за прозрачно финансиране на дейността и кампаниите на политическите партии чрез дарения от физически и юридически лица.Това предложение може да изглежда крайно, но според нас то пресича всякакъв популизъм в конкретната тема.

Патриотите призоваха партиите да се вслушат във волята на хората, изразена в последния референдум.

Волен Сидеров, ПГ на ОП: "Засега сме народът казва не, не искаме да получавате пари. Хайде да се справяме без субсидии. Дали това ще бъде придружено с дарения, дали американска, швейцарска, финландска или някаква друга система, нека го обмислим, нека за това да има дебати, но в момента сме длъжни да подкрепим искането на 2,5 млн. българи да няма субсидия за партиите.

Със 119 гласа за, 71 против и 16 въздържали се парламентът намали държавното финансиране на партиите.

От левица поискаха гаранции срещу навлизането на съмнителни капитали в политиката. След почивка управляващите се съгласиха да забранят на фирми с публични задължения и офшорни компании да финансират партиите.

С приетото днес решение да бъде намалена партийната субсидия на 1 лв. ще бъдат икономисани 14 600 000 лв. до края на годината, съобщи председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова.

Менда Стоянова - председател на парламентарната бюджетна комисия: Икономията от тези субсидии би могла с постановление на МС да бъде насочена към изграждането на детски градини в ония гардове, в които има недостиг на детски градини.

Новите правила за финансирането на партиите са в сила от 1 юли.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Apple с ново поколение смартфони, поддържат 5G
Apple с ново поколение смартфони, поддържат 5G
ДРУГИТЕ новини: Мода в библиотеката
ДРУГИТЕ новини: Мода в библиотеката