Висшият съдебен съвет гласува повторно кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор. Той получи 20 гласа в своя подкрепа, 4-ма бяха против. Същият беше резултатът и при първото гласуване. Заседанието премина в процедурни спорове и дори се стигна до лични нападки между противниците на Гешев и тези, които го подкрепят.

Какви бяха аргументите, които се чуха в дискусията "за" и "против" повторното гласуване - вижте в прякото включване на Иво Никодимов.

Повече от два часа противниците и поддръжниците на кандидатурата на Иван Гешев спориха дали тя трябва да се прегласува втори път или да се прекрати процедурата.

След спорове за това какво пише в Конституцията и Закона за съдебната власт и дори в синтактичен анализ за значението на конкретни текстове съдебните кадровици стигнаха до решението, че след отказа на президента да назначи Иван Гешев за главен прокурор, процедурата трябва да продължи и кандидатурата да се гласува отново.

Повторното обсъждане на кандидата събуди страсти.

Лозан Панов, председател на ВКС: Аз няма да подкрепя кандидатурата на г-н Гешев. Т. нар. организирана институционална подкрепа в рамките на прокуратурата целеше да удави дебата и критиките за професионалните и етичните качества на кандидата.

Главният прокурор отговори на Лозан Панов.

Сотир Цацаров, главен прокурор: Единственото, което ще кажа и то е по принцип е, че когато страха и лицемерието овладеят една личност отлепянето от долната мъртва точка и много трудно. Оттук нататък аз ще подкрепя отново Иван Гешев.
ВСС отново избра Иван Гешев за главен прокурор

ВСС отново избра Иван Гешев за главен прокурор

ВСС избра отново Иван Гешев за главен прокурор. При сегашното повторното гласуване на кандидатурата, Гешев получи подкрепата на 20 от членовете на ВСС...

Атанаска Дишева, която беше най-критична към кандидатурата на Иван Гешев заяви, че е възприела думи на кандидата като заплаха към себе си и семейството си.

Атанаска Дишева, член на ВСС: Само преди броени минути в коридора пред тази зала в присъствието на г-н Цацаров и г-н Чолаков, г-н Гешев ми заяви почти дословно следното: "Поздравявам ви г-жо Дишева, пред вас стои прекрасна или блестяща, не запомних думата, политическа кариера. От вас ще излезе прекрасен общински съветник".

Гешев отрече да казал тези думи като заплаха, а като оценка за аргументите, които са изтъкнати срещу неговата кандидатурата.

Иван Гешев, зам.-главен прокурор, избран за главен прокурор: Трима представители днес на пленума на ВСС и мога да ги кажа поименно - г-н Лозан Панов, г-жа Дишева и г-жа Керелска, изключвам г-жа Пашкунова, която изложи юридически доводи, говориха политически с почти всякаква липса на правни доводи. За това за мен беше ясно и казах на г-жа Дишева, в една от почивките, че вероятно, изказах предположение, пред нея седи една блестяща политическа кариера като общински съветник. Сега как тя е възприела това нещо, аз не мога да преценя, но аз лично когато приключа кариерата си на прокурор, бих се радвал да сменя кариерата си с общински съветник.

Гешев благодари на Висшия съдебен съвет за доверието, което е получил. Заяви, че процедурата не е приключила и се надява президентът да изпълни конституционните си правомощия.

Според мнозинството от членовете на ВСС, президентът вече трябва да действа в условията на обвързана компетентност и да издаде указ за назначаване на нов главен прокурор.

Иван Гешев би следвало да встъпи в длъжност на 10 януари 2020 г., когато изтича мандатът на настоящият главен прокурор Сотир Цацаров.

Данаил Кирилов: Нямам основания да предполагам забавяне на президентския указ

Данаил Кирилов: Нямам основания да предполагам забавяне на президентския указ

От 3 дни до една седмица е нормално президентът да подпише указа за назначаването на Иван Гешев. Не би следвало президентът необосновано да забавя ука...

Протести "За" и "Против" избора на Иван Гешев

Протести "За" и "Против" избора на Иван Гешев

Преизбирането на Иван Гешев за нов главен прокурор премина под знака на протести "За" и "Против". 'Повече от шест часа сградата на ВСС беше обградена...