НОВИНИ

​Оланд упрекна Тръмп за "недоверие към приятелска страна" като Франция

Президентът на Франция Франсоа Оланд помоли днес своя американски колега, заявил, че "Париж вече не е Париж", да не отправя сигнал за недоверие към приятелска страна като Франция, предаде Франс прес. "Никога не е добре да показваш и най-малкото недоверие към една приятелска страна", заяви Оланд при откриването на годишното селскостопанско изложение във френската столица. "Аз самият не постъпвам така спрямо приятелски страни и моля американския президент да не постъпва така спрямо Франция", каза президентът социалист.

bnt avatar logo
от БТА
11:47, 25.02.2017
Чете се за: 00:44 мин.
По света
​оланд упрекна тръмп недоверие приятелска страна франция

В слово пред американски консерватори снощи Доналд Тръмп разказа вчера за свой приятел - "много важен човек", който редовно ходел в Париж, но от няколко години престанал, защото "Париж вече не е Париж". Тръмп спомена за тероризма и граничния контрол, за да защити своята политика по миграцията, посочвайки като лош пример Франция, Швеция и Европа като цяло, отбелязва АФП.

"Националната сигурност започва от сигурността на границите. Чуждестранните терористи няма да могат да нанасят удари срещу Америка, ако не могат да влизат в нашата страна", каза в словото си президентът на САЩ. Помолен за коментар, Франсоа Оланд припомни, че неотдавна Доналд Тръмп му разказал по телефона за "цялата си обич към Париж и Франция, че обича Франция и че няма по-красива страна от Франция". Той сподели впечатлението си, че всъщност "такава е мисълта" на американския президент. "Ако мисълта му е такава, смятам, че той ще я изрази", добави френският лидер.

Не искам да правя сравнения, но тук няма оборот на оръжия, няма хора, които вземат оръжие в ръце, за да стрелят в тълпата, изтъкна президентът на Франция. През 2015 и 2016 г. Франция стана арена на редица кръвопролитни атентати, извършени от името на групировките Ал Каида и "Ислямска държава" от французи и чужденци, включително пристигнали в страната с мигрантските потоци от Близкия изток, отбелязва АФП.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Директорът на 52 ОУ след смъртта на детето: Линейката закъсня с около 30 минути
Директорът на 52 ОУ след смъртта на детето: Линейката закъсня с около 30 минути
Поставят видеонаблюдение на пешеходните надлези в Пловдив
Поставят видеонаблюдение на пешеходните надлези в Пловдив