НОВИНИ

Олег Сафонов пред БНТ: България е сигурно място за руските граждани

В Специално интервю за БНТ директорът на руската агенция по туризъм каза, че България е сигурно място за руските граждани и че за да се борим срещу тероризма трябва всички страни да обединим усилията си. Олег Сафонов съобщи още, че федералната агенция за туризъм в Русия отчита увеличение на руските туристи в България. Макар че съществува визовият проблем, българската страна направи много, за да могат руските туристи да получават лесно визи за България, каза още Сафонов.

bnt avatar logo
от Геновева Радева
07:30, 29.07.2016 (обновена)
Чете се за: 02:23 мин.
У нас

БНТ: Тероризмът - това е проблем за цяла Европа, как това се отразява на туризма?

Олег Сафонов, ръководител на Федералната агенция по туризъм на Русия: Терористичната заплаха по цял свят значително се увеличава. Станахме свидетели на наистина ужасни терористични атаки във Франция, Белгия, Германия, Сирия, Ирак, Афганистан. Това наистина е голям проблем - обезпечаването на сигурността на туристите- в случая на руските граждани. Обсъждали сме този проблем с нашите български колеги и се радваме, че българската страна прави всичко възможно ,за да гарантира сигурността на нашите граждани. Това е много важно и на срещата през февруари с министър - председателя Бойко Борисов това беше гарантирано. Надявам се да не се случва нищо лошо. Трябва да се борим с тероризма. Трябва да се борим навсякъде, във всички страни и да обединим усилията си, както призова и нашият президент.Трябва да се разбере, че това е заплаха за всички.

БНТ: България е добре позната като туристическа дестинация в Русия. Очаквате ли ръст на руските туристи след събитията в Турция и като се има предвид нестабилната обстановка в Тунис и Египет ?

Олег Сафонов, ръководител на Федералната агенция по туризъм на Русия: Тази година активно си съдействаме с нашите колеги от България, имате млада, енергична министърка. Съвместната ни работа доведе до това, че потокът от руски туристи към България значително се повишава. Имаме данни за май, увеличението е с повече от 20 % , прогнозираме такъв ръст за цялата година. Това е много добра цифра.

БНТ: Какво търсят руските туристи в България и какво още можем да им предложим?

Олег Сафонов, ръководител на Федералната агенция по туризъм на Русия: Руските туристи търсят, разбира се, топлото море и златния пясък, но възможностите на България са много по-големи и интересни. Като например поклонническия туризъм, ние сме свързани с една вяра - православието.

БНТ: В сърцето на София е погребан най-новият руски светец Свети Серафим Соболев...

Олег Сафонов, ръководител на Федералната агенция по туризъм на Русия: Да, аз бях там, посетих гроба на Свети Серафим. Радвам се, че има такъв руски храм в сърцето на София. Има голям интерес от поклонници, които искат да посетят мястото и да се поклонят на светеца. Руските туристи се интересуват и от военно-историческите маршрути в България. Балнеолечението също - имате много добри санаториуми, лечебни минерални извори. Интересни са възможностите и за кулинарен туризъм, културен туризъм. Изобщо има много направления, които засега не са добре развити по наше общо мнение. Ръстът на туристите наистина се увеличава от летния, плажен туризъм, но ние бихме искали руснаците да опознаят България и в други направления.

БНТ: Виждате ли някакви проблеми?

Олег Сафонов, ръководител на Федералната агенция по туризъм на Русия: Проблеми има и ние ги обсъждаме с нашите български приятели. Смятам, че основният проблем е този с визите. За съжаление наличието на визи, цената им оказва влияние на туристическия поток. Много се радвам, че България отчита този проблем и бяха предприети необходимите мерки, за да може това да не затруднява руските граждани. И наистина направиха много - децата посещават България без визи, за различни мероприятия може да се получат по-евтини визи, издаването е бързо т.е. българската страна прави много. Има и други проблеми - трябва по-добро представяне на туристическите програми, които България предлага на руския пазар. А ние пък сме заинтересовани да предлагаме нашите продукти, за да може повече българи да посещават Руската Федерация.

БНТ: А българските туристи в Русия - има ли ръст?

Олег Сафонов, ръководител на Федералната агенция по туризъм на Русия: Надявам се, че ще видим увеличение на туристическия поток, защото ни се иска не само наши граждани да пътуват в България, но и българите да идват тук. Туризмът е път с двупосочно движение.

БНТ: Санкциите, наложени на Русия, отразиха ли се на туристическия поток?

Олег Сафонов, ръководител на Федералната агенция по туризъм на Русия: За съжаление това също е един от проблемите. Разбира се, че санкциите, които незаконно бяха наложени на Руската Федерация се отразиха негативно, това е обективен факт. Отразяват се на икономиката на цялата страна, отразяват се и на туризма. Ние с нашите български приятели винаги откровено говорим за това. Считам, че това е един от негативните фактори, които, за съжаление, затрудняват развитието на туризма между нашите две страни.


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Откритите несъответствия при сладоледите не са опасни за здравето на децата
Откритите несъответствия при сладоледите не са опасни за здравето на децата
Откриха нов портал на митница Пловдив
Откриха нов портал на митница Пловдив