НОВИНИ

Олег Сенцов получи наградата "Сахаров"

Олег Сенцов получи наградата си "Сахаров" с една година закъснение. Миналата година Европейският парламент присъди приза за свобода на мисълта на украинския режисьор. Тогава Сенцов посрещна новината в руски затвор. Днес той вече е на свобода. Връчването на наградата в Страсбург проследиха Галя Крайчовска и Борислава Инджиева.

Галя Крайчовска
от Галя Крайчовска
22:53, 26.11.2019
Чете се за: 00:31 мин.
По света

Олег Сенцов беше осъден на 20 години лишаване от свобода за подготовка на терористични действия срещу руското управление в Крим. Правозащитни организации определиха процеса срещу него като несправедлив. Европейската общественост излезе в защита на украинския режисьор. Театралните спектакли и филмови прожекции започваха с апел да бъде освободен. На 6 септември тази година Сенцов беше освободен. Сега успя да получи и наградата си за смелата борба за справедливост и способността да вдъхновява хората без страх от последствията.

Олег Сенцов, режисьор: Независимо от вътрешните проблеми, Европейският съюз се развива. Мисля, че това е добра институция и пример за нас. Защото има една страна, най-големият еврооптимист в света - това е Украйна. Защото за нас няма друг път на развитие и е въпрос на оцеляване като страна.

Той продължава активната си дейност с нова правозащитна организация. Започва и да снима отново, но филмите няма да са свързани с политиката.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
21 са жертвите на земетресението в Албания
21 са жертвите на земетресението в Албания
Туроператорите отчетоха сериозен спад на туристите от Евросъюза
Туроператорите отчетоха сериозен спад на туристите от Евросъюза