НОВИНИ

Омбудсманът иска отлагане на промените в 4 клас, засега министерството е против

Пробна аудиодиктовка за матурата по български на четвъртокласниците стигна до българските училища. Откъс от нея ще чуете за първи път в "По света и у нас". Идеята за аудиодиктовка предизвика недоволство сред родителите и начални учители. Омбудсманът изпрати писмо с предложение промените в "малките матури" по български език да бъдат отложени с една година. Министерството на образованието все още няма решение.

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
20:16, 16.02.2020
Чете се за: 01:24 мин.
У нас

В училищата вече е изпратен аудиофайл с примерна диктовка. Текстът се чете много бавно.

Росица Горанова, начален учител в 125-то Средно училище - София: Аз лично смятам, че трябва да се въведат още тази година. МОН изпрати файлове, а днес дори осъществих аудиодиктовката с моите ученици.Те казаха, че не срещат никакви затрудения, даже им било по-лесно отколкото, когато аз диктувам.
Симеон Марков, 4 клас: Гласът беше много ясен и изчакваше да напишем изречението и по изчакването се разбираше къде се слагат точките и запетаите.

Всъщност истината е, че в момента училищата са разделени по проблема. Там, където децата се учат по-добре, а родители и учители са по-амбициозни, нямат нищо против промените.

В училищата обаче, където има повече деца в неравностойно социално положение и които се затрудняват с материала, са против промените.

Мариана Ангелова, начален учител в 59-то Обединено училище - София: Малко по-бавно работят, по-бавно пишат. Децата са изработили този навик да чуват примерно определен глас, с определено темпо се диктува. Мисля, че ще им бъде по-трудничко.

Заради тях и заради родители, които са я сезирали, омбудсманът Диана Ковачева изпрати писмо до министър Красимир Вълчев, в което казва, че има напрежение, тъй като тази година диктовката ще бъде записана на аудиофайл, вече няма да се чете от началния учител, времето на изпита ще е увеличено, ще има и отделен лист за отговори на теста както при 7-ми клас.

Диана Ковачева, омбудсман на Република България: Предлагам тази промяна във формата на изпита да бъде въведена не в средата на годината, а в началото на следващата година, за да имат възможност децата, родителите, вероятно и учителите да се адаптират към новите условия.

Омбудсманът посочва и че при публикуването на модела през юли министерството не е казало за промените. Министър Вълчев призна, че е имало проблем с комуникацията. Началните учители не са били запознати писмено, но в началото на учебната година промените били оповестени на началниците на Регионалните управления.

Красимир Вълчев, министър на образованието и науката: Разбира се, че може и да го отложим, но смятаме, че не е уместно в случая, не е необходимо, има достатъчно време. Засега по-скоро считаме, че това не е проблем и ще оставим в този формат изпита.

В момента в училищата чакат точни инструкции какво да правят. Омбудсманът също очаква отговор от министерството. Но, с аудиофайл или без, по-важният въпрос, задаван вече години, е - да ги има или не " малките матури". Кое е по- важно- министерството да събира статистически данни как се представят училищата или децата да не са стресирани на тази ранна възраст.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Протестиращи в Силистра настояха тежкотоварният трафик да бъде изведен от града
Протестиращи в Силистра настояха тежкотоварният трафик да бъде изведен от града
Връщаме 54 контейнера с боклук на Италия
Връщаме 54 контейнера с боклук на Италия