COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Омбудсманът Мая Манолова отчете свършеното през първите 3 години от мандата

Омбудсманът Мая Манолова определи като недопустимо изказването на вицепремиера Валери Симеонов за майките на деца с увреждания, които той определи като "група кресливи жени с уж болни деца". Днес Манолова отчете свършеното през първите 3 години от мандата. Според нея институцията е показала, че е надпартийна и ефективна.

Надежда Василева
от Надежда Василева
20:20, 20.10.2018
Чете се за: 00:40 мин.
У нас

Омбудсманът остро критикува думите на Валери Симеонов, но отказа за коментира исканията на майки на деца с увреждания за оставка на вицепремиера.

Мая Манолова - омбудсман: Не са моя работа кадровите решения, те са си изцяло отговорност на премиера Борисов, но смятам, че това е жестоко и безчовечно изказване и отношение, и аз мога да го коментирам в чисто човешки план - то е недопустимо, абсолютно неприемливо и много жестоко. Това е едно срамно изказване.

Манолова е оптимист, че първата стъпка в реформите за хората с увреждания ще бъде направена и отбеляза, че има ясен ангажимент, поет от управляващите.

Мая Манолова - омбудсман: Аз съм абсолютно наясно, че реформата няма да се случи от 1 януари, че не е възможно да се случи, но това, на което държах, от което не отстъпих и не направих компромис и няма да направя и при разглеждането в парламента, е всяка една от тези точки, които маркират пътя на реформата да остане в тези закони.

Близо 100 000 граждани са потърсили съдействие от омбудсмана за последните 3 години. Около 35 000 са получените жалби. Най-много от тях - за нарушения на правата на потребителите.

Екипът на Мая Манолова е съставил Бяла книга на нерешените проблеми, по които институцията ще продължи да работи. Сред тях са казуси, свързани с Топлофикация, арбитражните съдилища и колекторските фирми.

Топ 24
Най-четени
Люксембург въвежда безплатен обществен транспорт
Люксембург въвежда безплатен обществен транспорт
​24 000 младежи се включиха в седмицата на програмирането у нас
​24 000 младежи се включиха в седмицата на програмирането у нас