НОВИНИ

Омбудсманът Мая Манолова се срещна с работещите във Врачанската болница

Държавата трябва да поеме отговорността за състоянието на Врачанската болница. Това заяви омбудсманът Мая Манолова, която бе във Враца, за да се срещне с медиците. Визитата е провокирана от отворено писмо, изпратено до нея от работещите в лечебното заведение. С него те молят за съдействие за излизане от кризата, която продължава вече година.

bnt avatar logo
от Ива Ценова
17:16, 05.09.2018
Чете се за: 00:39 мин.
Още
омбудсманът мая манолова срещна работещите врачанската болница

Натрупаните дългове на болницата са повече от 14 млн. лева, а заплатите на персонала се бавят постоянно заради запориране на сметките от кредитори. Мая Манолова пое ангажимент пред медиците до дни да се срещне с министър Кирил Ананиев, за да го запознае със ситуацията във Врачанската болница и да настоява за бързи и адекватни действия от страна на Министерството. Според омбудсмана е необходима цялостна здравна реформа, в която пациентите да могат да контролират лечебните заведения, а държавните болници да придобият друг статут и да се финансират по различен начин.


д-р Бисер Тодоров – педиатър: "Когато едно държавно търговско дружество затъне, би трябвало собственика, който явно е държавата, да си покрие разходите, а да не принуждава хората, които честно и почтено си работят в болницата и работят непрекъснато, да плащат лихви и кредити на някой друг, който е виновно причинил нещо и се е облагодетелствал лично."
Мая Манолова – омбудсман на Република България: "Министерство на здравеопазването да си влезе във функциите и в отговорностите и образно казано да си оправи бакиите, които е натворило тук. Реформата наистина е належаща. Не става само с повече пари. Трябва да се вземат решения, трябва да се предприемат стъпки. Просто трябва повече смелост от Министерство на здравеопазването."
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ДРУГИТЕ новини: Мона Лиза с усмивка или парализа
ДРУГИТЕ новини: Мона Лиза с усмивка или парализа
Директна самолетна линия между България и Индия обсъдиха Радев и Ковинд
Директна самолетна линия между България и Индия обсъдиха Радев и Ковинд