Държавата трябва да поеме отговорността за състоянието на Врачанската болница. Това заяви омбудсманът Мая Манолова, която бе във Враца, за да се срещне с медиците. Визитата е провокирана от отворено писмо, изпратено до нея от работещите в лечебното заведение. С него те молят за съдействие за излизане от кризата, която продължава вече година.

Враца

© БТА

Натрупаните дългове на болницата са повече от 14 млн. лева, а заплатите на персонала се бавят постоянно заради запориране на сметките от кредитори. Мая Манолова пое ангажимент пред медиците до дни да се срещне с министър Кирил Ананиев, за да го запознае със ситуацията във Врачанската болница и да настоява за бързи и адекватни действия от страна на Министерството. Според омбудсмана е необходима цялостна здравна реформа, в която пациентите да могат да контролират лечебните заведения, а държавните болници да придобият друг статут и да се финансират по различен начин.


д-р Бисер Тодоров – педиатър: "Когато едно държавно търговско дружество затъне, би трябвало собственика, който явно е държавата, да си покрие разходите, а да не принуждава хората, които честно и почтено си работят в болницата и работят непрекъснато, да плащат лихви и кредити на някой друг, който е виновно причинил нещо и се е облагодетелствал лично."
Мая Манолова – омбудсман на Република България: "Министерство на здравеопазването да си влезе във функциите и в отговорностите и образно казано да си оправи бакиите, които е натворило тук. Реформата наистина е належаща. Не става само с повече пари. Трябва да се вземат решения, трябва да се предприемат стъпки. Просто трябва повече смелост от Министерство на здравеопазването."