НОВИНИ

Онкологичният център в Русе иска премахване на лимита за палиативни грижи

Да се премахне лимитът за броя на леглата за палиативни грижи. От Русенския онкологичен център настояват на тях да се гледа като на лечение по спешност и да не се налага пациентите да чакат. В Русе има само 12 легла, а те обслужват цяла Североизточна България.

bnt avatar logo
от Даниела Василева
09:38, 07.04.2019
Чете се за: 00:39 мин.
У нас

Милан Миланов е от Тутракан и идва в отделението за палиативно лечение в Русе при свой роднина. Това е единственото място в региона, където неговият близък може да получи адекватна помощ.

Милан Миланов: Денонощно има хора, които обгрижват човека, което е много добре и за нас, и за него, и ние не можем да му окажем тази помощ, която тука му оказват. Би трябвало да има повече места.

В отделението в Русе има 12 легла, за които е сключен договор със Здравната каса. От март обаче броят на желаещите да постъпят се е увеличил. В списъка на чакащите вече са записани 9 души. Не може да се сключи и анекс към договора с касата, защото това става само през януари.

Д-р Камен Кожухаров - управител на Комплексен онкологичен център - Русе: Никой не знае кога един пациент с онкологично заболяване ще се влоши, там няма планирани неща.

От Комплексния онкологичен център в Русе подготвят писмо до институциите с предложение да паднат лимитите. От здравното министерството отговориха, че за русенския регион според Здравната карта има определени 28 легла, но само 12 от тях са заявени. Здравното заведение може да поиска увеличение на бройката, но догодина.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Килийно училище на два века тъне в разруха в с. Плаково
Килийно училище на два века тъне в разруха в с. Плаково
Хванаха 12 шофьори на таксита без книжка в Русе
Хванаха 12 шофьори на таксита без книжка в Русе