НОВИНИ

ООН призова Мадрид да разследва насилието в Каталуния по време на референдума

Върховният комисар на ООН по правата на човека заяви, че е разтревожен от насилието на полицията по време на референдума за независимост на автономния испански регион Каталуния и призова Мадрид да разследва възможно нарушаване на закона. „Много съм разтревожен от насилието в Каталуния в неделя… Призовавам испанските власти да гарантират изчерпателно, независимо и безпристрастно разследване на всички прояви на насилие“, каза Зеид Раад ал Хюсеин. „Отговорът на полицията винаги трябва да е пропорционален и необходим“, допълни той.

оон призова мадрид разследва насилието каталуния време референдума
bnt avatar logo
от БНТ
15:18, 02.10.2017
Чете се за: 00:21 мин.
По света

По думите на испанския премиер Мариано Рахой силите за сигурност в страната са „изпълнили дълга си“ и върховенството на закона е било на първо място.

В същото време президентът на Каталуния Карлес Пучдемон заяви, че полицията е използвала „безразборна сила“ срещу хората, които са демонстрирали „мирно“. По думите на местните власти общо 844 души са потърсили медицинска помощ сред безредиците в региона.

Зеид също така призова Мадрид да одобри без отлагане искането за посещение в Испания на експерта на ООН Аналиса Чиампи. Тя отправи своето искане още миналата седмица, преди референдума, но централните испански власти все още не са отговорили на молбата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ГЕРБ предлага отлагане на избора на председател на Комисията по досиетата
ГЕРБ предлага отлагане на избора на председател на Комисията по досиетата
Природо-математическата гимназия в Гоце Делчев вече има Център за природни науки
Природо-математическата гимназия в Гоце Делчев вече има Център за природни науки