НОВИНИ

217 милиона души по света вземат наркотици

Производството на кокаин в света е достигнало най-високото си ниво през 2017 г., а хероинът в Западна и Централна Европа се внася основно от Афганистан през Балканите. Това е записано в годишния доклад на Службата за борба срещу наркотиците и престъпността на ООН (UNODC).

bnt avatar logo
от БГНЕС
22:17, 26.06.2019
Чете се за: 00:49 мин.
По света
217 милиона души света вземат наркотици

Около 217 милиона души са ползвали наркотици през 2017 г., а около 35 милиона повече от очакваното е бил броят на зависимите от наркотици и на подложените на медицинско лечение поради зависимост. В сравнение с 2009 г. броят на ползващите наркотици се е увеличил с 30 %.

Канабисът е най-широко разпространената дрога в света, като според доклада, през 2017 г. е употребяван от 188 милиона души. Докато числото на употребяващите канабис остава относително стабилно през последните десет години, количеството на заловен канабис е намаляло.

Около 53, 4 млн. души или 56 % повече в сравнение с 2016 г. са ползвали опиати, каквито са хероинът и опиумът.

Тези наркотични вещества са много популярни и са причина за смъртта на 2/3 от починалите от дрога през 2017 г. 585 хил. души.

Синтетичната дрога „Фентанил” се смята за една от причините за смъртта на много зависими в САЩ, а в Европа се наблюдава разширяване на пазара на това вещество.

В доклада се отчита, че през 2017 г. са произведени 1,976 тона канабис, което надхвърля досегашните количества. За най-голям производител на кокаин е посочена Колумбия – 70 % от количеството в света. От общо 18,1 млн. души, които употребяват тази дрога, най-голям брой зависими са в Северна Америка и Океания.

Внасяният на европейския континент кокаин е с произход от Перу, Боливия и Колумбия.

Според доклада, хероинът, внасян в Западна и Централна Европа, идва от Афганистан, откъдето през Иран и Турция се пренася до балканските страни.

Едно от основните места за търговия с наркотици са т. нар. даркнет-пазари.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Незагасена цигара или късо съединение са причинили пожара в Нотр Дам
Незагасена цигара или късо съединение са причинили пожара в "Нотр Дам"
Меркел е готова на компромис за бъдещия шеф на Европейската комисия
Меркел е готова на компромис за бъдещия шеф на Европейската комисия