ООН: Ситуацията в Йемен е "силно обезпокоителна"

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш заяви, че ситуацията в Йемен е "силно обезпокоителна", предаде ДПА, като се позова на неговия говорител Стефан Дюжарик.

от БТА
преди 2 години
Чете се за: 00:43 мин.
По света
ООН: Ситуацията в Йемен е силно обезпокоителна

След сблъсъците, започнали миналата седмица, и убийството на бившия йеменски президент Али Абдула Салех и няколко негови сътрудници, Гутериш каза, че е от първостепенна важност гражданското население да бъде защитено, ранените да получат медицинска помощ и всички страни да улесняват хуманитарния достъп на ООН, заяви Дюжарик.

По първоначални данни при поредните боеве са убити около 100 човека, а стотици може би са ранени, което още повече увеличава страданията на хората в Йемен, каза той. "Напомняме на всички страни в конфликта, че умишлените нападения срещу мирни жители и медицинска инфраструктура са явни нарушения на международното хуманитарно право и може да представляват военни престъпления", заяви Дюжарик.

Според ООН сраженията и въздушните удари в йеменската столица Сана са се засилили, а пътищата са блокирани и по много улици са разположени танкове, което поставя в капан гражданското население и възпрепятства доставянето на жизненоважна помощ, посочва Ройтерс.

Някои от най-ожесточените сблъсъци са около дипломатическия квартал, а полетите с помощи за и от летището в Сана са временно спрени, заяви ООН, която призова за хуманитарно прекъсване на бойните действия утре. "Изострящата се ситуация заплашва да доведе едва функциониращите основни услуги до спиране. Тези услуги вече са сериозно пострадали от поредния удар на въздействието на блокадата", предупреди ООН.

Предложения за "Събитие на седмицата" - 24 февруари - 1 март
Минали анкети
Топ 24
Най-четени