COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

ООН: Войната в Афганистан е взела 100 000 цивилни жертви през последните 10 год.

Повече от 100 000 афганистански цивилни са били убити или ранени през последното десетилетие, съобщава ООН, подновявайки призивите за прекратяване на кървавия 18-годишен конфликт.

от БГНЕС
17:51, 26.12.2019
Чете се за: 00:59 мин.
По света
ООН: Войната в Афганистан е взела 100 000 цивилни жертви през последните 10 год.

Съобщението идва в момент, в който талибаните и САЩ продължават да водят преговори, насочени към прекратяване на най-дългата война на Америка, след като през септември преговорите бяха прекратени от президента Доналд Тръмп поради атаки на бунтовниците.

Въпреки това боевете продължават да бушуват в цялата страна, като обикновените афганистанци често носят основната тежест на насилието.

"Признаваме с изключителна тъга, че жертвите сред цивилните граждани наскоро надминаха 100 000 само за последните 10 години, от времето, когато мисията за помощ на ООН в Афганистан (UNAMA) започна систематично документиране на жертвите сред цивилното население", заяви Тадамичи Ямамото, специалнен представител на ООН в Афганистан.

"Организацията на обединените нации настоятелно призовава участниците във всички усилия за мир да се замислят за милионите обикновени афганистанци, особено жертвите на конфликта, които искат шанс да живеят в мир, за да могат да възстановят живота си."

Мрачната статистика идва и дни, след като официални лица обявиха предварителни резултати от последните президентски избори в Афганистан, които поставиха президента Ашраф Гани на път да си осигури втори мандат. Талибаните отдавна разглеждат Гани като американски стожер и отказват да преговарят с него, което кара мнозина да се опасяват, че битките ще продължат, дори ако САЩ осигурят евентуална сделка с бойците.

По-рано тази година ООН съобщи, че "безпрецедентен" брой цивилни лица са били убити или ранени в Афганистан от 1 юли до 30 септември тази година, заявявайки, че в този период е имало 1 174 смъртни случая и 3 139 ранени.

ООН установи, че миналата година е била най-смъртоносната, като най-малко 3 804 цивилни смъртни случаи са причинени от войната - включително 927 деца.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Джони Деп съди британски таблоид
Джони Деп съди британски таблоид
Трима алпинисти загинаха в Италия
Трима алпинисти загинаха в Италия