Опасен ли е за здравето дългият престой в помещенията, в които се прави скенера? Как протича процедурата и възможно ли е пациент да бъде забравен?

Скенерът в столичната болница "Свети Иван Рислски" е като този в Павликени. Искра е преминала процедурата няколко пъти.

Искра, пациент: Не е страшно. Стига да не се налага да се да в една поза дълго време, защото ми е болезнено, но по принцип 5 минути се издържа. Ако 6 часа съм вътре, може би ще съм притеснена.

В отделението по образна диагностика на "Свети Иван Рислски " недоумяват как колегите им от Павликени са забравили пациент на скенера.

Д-р Марин Пенков, началник на отделението по "Образна диагностика" в УМБАЛ "Св. Иван Рилски": Във всеки скенер има задължителен визуален контрол през това оловно стъкло върху пациента и какво се случва с него. Дори апаратите се поставят, така че да може да има най-добър визуален контрол върху тях.

През цялото време процедурата се наблюдава от лаборанти. След като приключи те трябва да изведат пациента от залата.

Д-р Марин Пенков, началник на отделението по "Образна диагностика" в УМБАЛ "Св. Иван Рилски": Правят изледването, скенирането, след което вдигат пациента от апарата и го изпращат там, откъдето е дошъл.

В залата има рентгенови лъчи само докато трае процедурата.

Д-р Марин Пенков, началник на отделението по "Образна диагностика" в УМБАЛ "Св. Иван Рилски": Не е опасно. Студено е до токова, че докато работят апаратите генерират голямо количество топлина и за това трябва да бъдат темперирани на около 15 до 16 градуса. В момента, в който апаратът се спре, разбира се, се спират и климатиците.

В някои случаи при нормален престой по време на скенер се появяват нежелани реакции за пациента, като гадене и повръщане обясняват лекарите. Какво обаче може да се случи ако пациент остане 6 часа на скенера рентгенолзоите от "Свети Ивн Рислки " не могат да кажат, защото не са имали случай, като в Павликени.

В болницата в Павликени забравиха възрастна жена 6 часа затворена в скенер

В болницата в Павликени забравиха възрастна жена 6 часа затворена в скенер

Това e станало преди 10 дни в общинската болница в Павликени. Заради небрежността на служителката жената е била обявена за издирване от полицията, а б...