НОВИНИ

Опасна ли е коледната украса във Варна?

Днес по традиция във Варна грейва коледната елха. Жител на града сигнализира, че коледната украса, която е поставена на уличните лампи, е потенциално опасна, защото се захранва от необезопасен външен кабел. Капаците на част от електрическите кутии на осветителните тела липсват.

bnt avatar logo
от Деян Михайлов
16:28, 06.12.2018
Чете се за: 00:37 мин.
У нас

Кабелите, които захранват светещите коледни елементи, могат да бъдат изтръгнати от силен порив на вятъра или от вандали. Поставени така те крият риск за преминаващите в близост.

Жана Михайлова, майка: Виждам кабели, които може да бъдат пипнати, така че предполагам, че това не е добре обезопасено. Би било хубаво да се погрижат хората да е направено безопасно, все пак.

Проверката ни установи, че електрическите кутии на някои осветителни тела нямат предпазни капаци. Така в тях лесно може да проникне влага и да стане късо съединение, а захранващото напрежение в тях е 220 волта.

Таня Василева: Когато беше буря, доста се клатеха стълбовете, така че не знам, може при такова време нещо да се случи.

Специалисти от фирмата, която монтира коледната украса във Варна, казаха, че е добре кабелите да минават през стълбовете на осветителните тела, а не да са увити около тях. Обясниха, че токът автоматично прекъсва, ако кабелите се разкачат.

От Община Варна пък заявиха, че светещите елементи на коледната украса се захранват с безопасно за хората напрежение от 12 волта и то само през нощта.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ДРУГИТЕ новини: Европейска кино вечер
ДРУГИТЕ новини: Европейска кино вечер
Засега към България няма искане за повече кораби на НАТО в Черно море
Засега към България няма искане за повече кораби на НАТО в Черно море