НОВИНИ

Опасна схема с фалшиви имейли заплашва сигурността на българите

България е мишена на четири вълни от кибер атаки от декември миналата година. За това предупреди комисар Явор Колев от ГДБОП. Заразени имейли постъпват в електронните пощи като писма от фалшиви институции и длъжностни лица. Те призовават да бъдат заплатени пари под формата на глоби, но крайната им цел е да зарaзят компютъра ви го и да превърнат в електронно зомби в услуга на организираната престъпност по света.

Цвета Младенова
от Цвета Младенова
17:48, 13.03.2017
7537
Чете се за: 01:28 мин.
У нас

Схемата е чрез изпращане на мейл до стотици хиляди адреси на територията на България киберпестъпниците да се доберат до личните ни данни като пароли, банкови сметки и всякакви други лични данни. Един от основните знаци, които издават фалшивите имейли е адресът, от който са изпратени, който не отговаря на предполагаемата институция или банка. Препоръката на експертите е в никакъв случай да не бъдат отваряни прикачените файлове, защото те могат да заразят компютъра ви. Друг възможен вариант е хакерите да блокират компютъра с всичката ви важна информация и да поискат откуп, за да си я получите обратно.

Божидар Димитров - експерт по кибер сигурност: "Компютърът на клиента може да бъде заразен с вирус, чиято цел може да бъде както шпионаж на компютъра с цел извличане на лични данни, които могат да бъдат на файловата система или в следствие на посещение на уебсайтове, така и компютъра да бъде заразен по такъв начин, че той да бъде използван като средство за извършване на други атаки. Това са т. нар, DOS атаки или отказ от услуга, като идеята зад тях е мрежа от зомбирани компюри по този начин да бъде използвана за изпращане на насочен трафик от много места към дадена мишена, което предизвиква нейният отказ, тъй като не може да се справи огромният брой заявки."


;

Произхода на спам съобщенията е от IP адреси от руската федерация и препращат към страници в украинското интернет пространство.

Явор Колев, ГДБОП: "Днес публикувахме информация за четвъртата поредна спам атака. Това е писмо изпратено до стотици хиляди потребители в България. То съдържа прикачен файл, който е договор с фирма. Представлява съобщение, в което с казва, че ако не бъдат изплатени суми по определен договор се дължат допълнителни суми. С този имейл се иска да се изостри вниманието, да се уплаши потребителят, така че той да пристъпи до разархивиране, отваряне на прикачения файл и да бъде заразен неговия компютър. След като се зарази компютърът и се активира разархивирания файл, той препраща към страници в украинското интернет пространство, откъдето се принуждава компютърът да свали зловреден код, чрез който той става част от така наречените бот мрежи и в последствие да бъде използван за престъпни цели."

От ГДБОП съветват потребителите да внимават при отварянето на подобни съобщения.

Явор Колев, ГДБОП: "Ако някой е разархивирал такъв файл, желателно е да потърси помощ от IT специалист, като съветваме да се преинсталира компютърът с легална операционна система и да се инсталира незабавно антивирусна програма. Легалните и платени антивирусни програми вършат добра работа. В никакъв случай да не се отварят съобщения от неизвестен източник, някои изглеждат достоверни, но е нужно да внимават хората."
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Щефан Рус-Мол: Ако плащаме за новини, както за кафе, светът ще изглежда различно
Щефан Рус-Мол: Ако плащаме за новини, както за кафе, светът ще изглежда различно
Проверяват нивата на реките и язовирите в Пловдивска област
Проверяват нивата на реките и язовирите в Пловдивска област