НОВИНИ

Най-горещо днес ще бъде в Сандански

Жълт код за високи температури е в сила за почти цялата страна днес, най- горещо ще бъде в Благоевградска област, където е обявен оранжев код за опасно топло време - съобщават от Националния институт по метеорология и хидрология. Очаква се след обяд в по-голямата част от областта температурите да надхвърлят 38 градуса. Най-горещо днес се очаква да бъде в Сандански.

bnt avatar logo
от Д.Грачанлиева, Д.Малинова
12:32, 12.08.2019
Чете се за: 01:01 мин.
У нас

Горещините започнаха да се усещат още преди обяд. Според синоптиците температурите днес могат да достигнат до 39-40 градуса. В момента температурата в Сандански е 32 градуса.

Улиците в курортния град опустяха още преди обед. Хората разказаха, че са бързали да свършат задачите си за деня в по-ранните часове.

В хотелите пък, за да предпазят гостите от горещините са предприели специални мерки. Още при настаняването им се предупреждават, че е желателно да излизат на разходка по улиците на Сандански преди обед и след 18.00 часа, а ако някой се почувства зле веднага да се обади на администратора на рецепцията.

Иван Митрев, управител на хотелски комплекс в Сандански: Съветваме ги да не излизат пряко на слънце в най- горещите часове между 2 и 4, също така да консумират повече вода и освежаващи напитки.

От Инспекцията по труда обясниха, че са предупредили собствениците на строителни фирми да въведат специален режим на работа заради обявения от синоптиците оранжев код. Сред препоръките са - работният ден да започва по-рано и да приключва до 14.00 часа, да се осигурят повече почивки на работниците в хладни помещения, както и достатъчно вода за пиене на обектите. Препоръките на инспекторите важат и за археолозите.

Доц. Людмил Вагалински, директор на Националния археологически институт с музей към БАН и ръководител на проучванията на античния град Хераклея Синтика: Стане ли му на некой малко да се почувства не добре, имаме такива случаи, веднага го освобождавам. Ние не можем да прекъснем работата, защото имаме срокове, имаме финансиране и от нас се очакват резултати.

От Инспекцията по труда в Благоевград казаха, че ежедневно се извършват проверки на строителни обекти за спазване на изискванията за работа през летния сезон, но до сега не са установени нарушения.

Филиалите на Спешния център в Благоевград са в готовност да окажа помощ на хора, които са с влошено състояние заради високите температури в областта. Към момента в Спешния център в Сандански не са постъпвали пациенти с влошено здравословно състояние заради горещините.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Проверки по пътищата за контрол на скоростта
Проверки по пътищата за контрол на скоростта
Катастрофа затвори пътя Созопол-Приморско
Катастрофа затвори пътя Созопол-Приморско