НОВИНИ

Опасно мръсен въздух в големите градове в страната

Въздухът в София отново е опасно мръсен. Пет пъти над нормите е замърсяването през последната седмица, съобщи за БНТ 2 директорътна дирекцията за " мониторинг и оценка на околната среда" Валери Серафимов. Прогнозата за ранно информиране за мръсен въздух на сайта на Столичната община не е отразила високите нива на замърсяване, признаха от института по метеорология към БАН.

БНТ2-София
от БНТ2-София Теодора Лапшова 
19:30, 09.01.2018
Чете се за: 01:10 мин.
У нас
Проф. Елисавета Петрова, ръководител превантивна медицина : "Когато има наситен смог, когато въздухът наоколо е силно замърсен е най-добре човек да не излиза за този кратък период от време.

Проблемът с мръсния въздух засяга както България, така и Европа. Това е причина за ръст при заболяванията от мръсен въздух в ЕС.

Кармену Вела, комисарят по околната среда: За нас това е сериозно притеснение, защото тук имаме 400 хиляди смъртни случая годишно, като следствие от мръсния въздух. И тук не се включват починалите от хронични заболявания в Европа. Така че това е проблем, който се опитваме да решим. И България работи в тази посока. Имаме правила, директиви и регулации, но това не е достатъчно.

Методът, по който се прави прогнозата за чистотата на въздуха в София от Националния институт по метерология и хидрология към БАН, се оказва че няма нищо общо с данните подавани от измервателните станции за чистота на въздуха на ИА по околната среда. Прогнозата на сайта на общината се прави на базата на замърсяването от трафика и състоянието на атмосферата през последните три години на същата дата.

Проф.д-р Хрисомир Брънзов – дир.на НИМХ - БАН: "И когато съберем тези две прогнози, едната и другата се получава това, което ние сме оценили разработвайки системата, че грешката на тази система е от порядъка на 20%"
Валери Серафимов, директор на мониторинг и оценка на околната среда съм ИАОС: "Към обяд преди появата на вятъра бяха измерени моментни стойности на фини прахови частици около 250 микрограма на куб.м при норми от 50 микрограма на куб.м."

Предстои от Столичната община да разгледат и приемат краткосрочни мерки за борбата с мръсния въздух на заседание на Екологичната комисия следващия вторник.

Йорданка Фандъкова: "Да бъде пуснат т. нар. зелен билет, за да може хората да се възползват от по-евтин градски транспорт, а при чувствителни повишения, каквито има в Скопие днес да можем и ние да пускаме безплатен транспорт."

Добрата новина е, че този следобед се е появил вятър и в момента нивата на замърсяване на въздуха в София спадна под допустимите стойности. Тази тенденция ще продължи и през следващите дни.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Арестуваха близо 200 души от калабрийската мафия в Италия и Германия
Арестуваха близо 200 души от калабрийската мафия в Италия и Германия
Милиарди компютри по света са засегнати от сериозни уязвимости в процесорите им
Милиарди компютри по света са засегнати от сериозни уязвимости в процесорите им