НОВИНИ

Опасно мръсен въздух в Скопие

Затворени училища и препълнени болници заради опасно мръсен въздух в Скопие. Македонската столица е покрита почти непрекъснато с белезникава пелена и се превръща в един от най-замърсените градове в света.

bnt avatar logo
от БТА
11:08, 01.02.2019
Чете се за: 00:59 мин.
По света
опасно мръсен въздух скопие

В педиатричната болница в Скопие в края на януари над 100 деца са лекувани заради респираторни проблеми, свързани със замърсяването на въздуха. Най-малкото дете е на два месеца.

Проблемите се дължат на множество фактори: Скопие е с 500 000 жители, обграден от планини и се намира в котловина, в която замърсеният въздух се задържа. Автомобилният парк е остарял, промишлените предприятия функционират близо до града. През зимата индивидуалното отопление добавя своята доза фини прахови частици.

Според правителството това отопление на дърва, въглища, дори и на други горива, получени от отпадъци, има дял от една трета за токсичните емисии в града, в който само богатите квартали разполагат с централно отопление.

;

В проучване от 2018 г. ООН посочва, че над една трета от жителите в централната част на града се отопляват на дърва, със стари и замърсяващи въздуха отоплителни устройства.

Друга една трета от жителите използва като гориво материали, събрани от строежи или сметища, включително автомобилни гуми или пластмасови отпадъци.

През 2018 г. Световната здравна организация определи Скопие за столицата с най-замърсен въздух в Европа. Според СЗО това положение предизвиква преждевременната смърт на над 2500 души годишно в една страна с 2,1 милиона жители, в която други градове като Тетово и Куманово също са изправени пред този проблем.

В края на януари концентрацията на фини прахови частици достигна в Скопие 188 микрограма на кубичен метър в два последователни дни или почти четири пъти ежедневния праг на експозиция, препоръчван от СЗО.

Това ниво на замърсяване накара правителството да затвори училищата, да поиска прекъсване на работата на строежите и да въведе безплатен обществен транспорт, за да насърчи гражданите да оставят колата си в гаража.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Спецчасти на Мадуро нахлуха в дома на Гуайдо
Спецчасти на Мадуро нахлуха в дома на Гуайдо
Протест пред НС - изселват две села заради Мини Марица-изток
Протест пред НС - изселват две села заради "Мини Марица-изток"