НОВИНИ

Агенцията по околната среда: Мръсният въздух в София е пет пъти над нормата

Над два пъти превишаване на нормите на фини прахови частици във въздуха над София. Опасно мръсен въздух и в други градове - за трети пореден ден. Кметът на София призова днес столичани да оставят личите си автомобили и да ползват градския транспорт. Започнаха и извънредни проверки за нерегламентирано горене на отпадъци. Повече от нашият репортер Николай Минков, който се намира в една от автоматичните станции за измерване на качеството на въздуха - тази в квартал "Павлово".

Николай Минков
от Николай Минков
12:03, 03.12.2018
Чете се за: 01:03 мин.
У нас

Според Валери Серафимов от Изпълнителната агенция по околната среда към 12.00 часа стойностите са пет пъти над допустимата норма, която е за 24 часа. Измерват се всички показатели, които са регламентирани с европейското и българското законодателство - като серен диоксид, азотен диоксид, въглероден оксид, фини прахови частици, бензен.

През последните два дни най-високо съдържание на ФПЧ е отчетено в "Хиподрума" и "Надежда", заяви Серафимов.

Най-големите атмосферни замърсители през зимния сезон са отоплението на битови, твърди и течни горива и автомобилният транспорт.

Но днес има и много лоши неблагоприятни метеорологични условия.

От Столичната община днес съобщиха, че са готови да предприемат српешни мерки за да ограничат замърсяването на въздуха с ФПЧ.


Йоана Христова - зам.-кмет по екология, СО: Във връзка с тези реализирани към момента превишения днес и на сайта на СО, мерките са свързани основно с извънредни проверки на автосервизи и на пунктове за вторични суровини, за да може да се провери с какво те се отопляват и разбира се призиви към гражданите. Ако и днес имаме на поне две станции над 200 микрограма на кубичен метър в рамките на 24 ч. има вероятност утре да бъде въведен "зелен билет" или да се ограничат различни карета, или да се въведат буферни паркинги, или всички мерки заедно да бъдат направени.
;

От днес всички буферни паркинги на територията на София работят безплатно, съобщиха от Столична община. Готви се въвеждане на "Зелен билет", който е на цена 1 лв.

Една от причините за мъглата в София е температурната инверсия. Докога ще продължи тя? Ето какво казват метеоролозите


Христо Христов - Национален институт по метеорология и хидрология: Още през нощта срещу сряда и най-вече в сряда, когато ще се усили западния и северозапдания вятър ще се възстанови нормалната стратификация на атмосферата и мъглите ще се вдигнат. При инверсии времето в планините е слънчево, хубаво, по-топло, отколкото в равнините, където има мъгла и обикновено е по-студено.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мръсен въздух и в Пловдив: Два пъти е завишението на фини прахови частици
Мръсен въздух и в Пловдив: Два пъти е завишението на фини прахови частици
​Приютът в Русе вече е препълнен с бездомни хора
​Приютът в Русе вече е препълнен с бездомни хора