Депутатите от ГЕРБ ще внесат предложение за инкриминиране на горенето на отпадъци. Идеята е на столичния кмет Йорданка Фандъкова. И днес в София имаше мъгла, високо съдържание на фини прахови частици и опасност от увеличаване на острите респираторни заболявания. По данни от сайта на Столична община, превишаване на количеството на фини прахови частици над 50 микрограма на кубичен метър днес, в различни часове на деня, имаше в "Младост", "Надежда", "Павлово" и "Хиподрума".

Вижте повече в прякото включване на Елиана Димитрова, която следи критичните точки.

Във вчерашния ден замърсяване с фини прахови частици над 50 микрограма на кубичен метър е имало в ж.к. "Надежда", "Павлово", "Хиподрума" и "Младост". Най-голямо, или около три пъти над нормата, е било замърсяването в "Надежда". Това показват средноденонощните данни от страницата на Столична община.

През нощта най-голямо, или над три пъти над нормата, беше замърсяването в "Младост", към обяд високи стойности бяха отчетени в "Надежда" и "Павлово", пикът в "Павлово" продължи и следобяд. Тези данни обаче все още не верифицирани, тъй като трябва да са усреднени за 24-часов период.

Въпреки замърсяването, "зелен" билет в София днес нямаше.

Лорита Радева, председател на Комисията по околна среда, СОС: Той се въвежда при показания на две станции над 200 микрограма, това е решението, което е гласувал СОС и такива са правомощията на кмета на София.
Лорита Радева от Столичната община за качеството на въздуха в София

Лорита Радева от Столичната община за качеството на въздуха в София

Показанията на станциите към 7 ч. тази сутрин са под 50 микрограма, с изключение на станцията в "Младост", където тези стойности са по-високи. Това ка...

Нямаше и безплатно паркиране в буферните паркинги. А основните призиви на общината в тази ситуация бяха - ползване на градския транспорт, за да се облекчи трафика на града, замърсяването и... заболяванията.

Доц. Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор: Съчетанието от ниски температури и висока влажност, каквото е мъглата, обикновено води до това, че става по-податлива лигавицата на горните дихателни пътища, това е стрес за нея и отчитаме, че нивото на заболяемост от респираторни инфекции обикновено нараства.
Ангел Кунчев: Почти двойно е увеличението на поставените противогрипни ваксини

Ангел Кунчев: Почти двойно е увеличението на поставените противогрипни ваксини

Закъснението при грипа вече е съществено, над месец. Продължаваме да нямаме положителна проба. Това каза в Сутрешния блок на БНТ главният държавен здр...

Какво прави общината - проверки за горене на отпадъци. Сега санкциите са глоби, които никой не плаща и затова утре група народни представители от ГЕРБ ще внесат предложение за инкриминиране на тази дейност.

Йорданка Фандъкова, кмет на София: Народното събрание да приеме инкриминирането на горенето на отпадъците, защото само за последната седмица са направени над 60 проверки за горене на отпадъци на открито, съставени са над 20 акта, но сами по себе си те не вършат никаква работа.

И още - общинските наематели ще имат пълна забрана за горене на отпадъци. Увеличават се данъците върху колите в екологичната им компонента. Обсъжда се въвеждане на екостикери, така че да не влизат в центъра на столицата автомобили-замърсители. Увеличават се и парите за миене на улиците.

Със симулатор показват влиянието на мръсния въздух в градовете

Със симулатор показват влиянието на мръсния въздух в градовете

Непрогледен смог и предупреждение за опасно високи нива на фини прахови частици във въздуха имаше днес в Пекин и много части на Китай. Властите издадо...

Във Варна отчитат като основен замърсител на въздуха фините прахови частици. Превишенията са обичайни за зимния сезон заради употреба на твърди горива за отопление.

В Хасково пък от началото на годината има регистрирани 16 превишения на нормата на фини прахови частици. Случаите са по-малко от миналата година. Според хората обаче въздухът си е мръсен.

- И тук горят много печки, това е замърсяването от автомобилите, замърсен е като всички градове в България.
- Определено не е чист въздухът и основно идва от колите, защото всяко едно семейство поне по две коли ползва, а може и с по една да мине.

В Димитровград се очаква нивата на замърсяването тази година да бъдат по- ниски от миналата.