НОВИНИ

Опасно свлачище руши къщи в Пелатиково

Голямо свлачище от кал, камъни и дървета застрашава да отнесе къщите в една от махалите на кюстендилското село Пелатиково. Две от къщите вече са почти разрушени. Свлачището е затворило и пътя до още четири села в района. От областната управа в Кюстендил казаха, че предстои в понеделник да се обяви частично бедствено положение в селото.

bnt avatar logo
от Ирина Николова
19:54, 19.03.2016
Чете се за: 00:43 мин.
У нас

Освен част от стените на къщите, земната маса е разрушила напълно селскотопанските постройки в дворовете им. Хората от Пелатиково казаха още, че свлачището е обхванало повече от 40 дка земя по склона към селото.

Христо Атанасов: „Бутна къщата, тези греди не са от къщата, а от плевнята, тя беше по-нагоре, но просто дойде и смаза къщата".

В петък екипи на областното пътно управление са разчистили пътя, през нощта обаче земната маса отново се е свлякла и е затворила пътя.

;

Земята се е свлякла за първи път миналата година. От тогава до сега обаче никой не е предприел мерки. Хората се страхуват свлачището да не отнесе и другите къщи в махалата.

Сашо: "Миналата година беше до основите, до мазето, сега пое и къщата. Тая и тая е следващата и всичко отива..."
Илия Манчев, кмет на село Пелатиково: "Какви мерки са предприети? Никакви, само пътя изчистихме и толкова, никакви мерки не са предприети. - Защо? - Не мога да ви кажа. Вие подавали ли сте сигнали до общината в Невестино? Много, и те подаваха сигнали, повече от мен, но и така си остана".

Единственият начин да се стигне до останалите села в района е обходен маршрут, който обаче удължава пътуването с около 50 километра. По пътя до село Пелатиково няма никъде поставена табела, която да сигнализира, че пътят е затворен и има обходен маршрут.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Къщите в софийското село Житен залети от вода повече от месец
Къщите в софийското село Житен залети от вода повече от месец
Разбиха нарколаборатория в село край Раднево
Разбиха нарколаборатория в село край Раднево