НОВИНИ

Опасност от свлачища в Лъки

Десет месеца жителите на родопския град Лъки живеят в страх. Те са притеснени да не са активизират отново двете свлачища, които тръгнаха в края на март и срутиха подпорни стени. Детската градина, джамията и два жилищни блока все още са застрашени от разрушаване. Комисията по бедствия и аварии все още не е отпуснала средства за възстановяване на подпорните стени.

bnt avatar logo
от Сашка Пушкова
18:55, 17.12.2015
Чете се за: 00:48 мин.
У нас

Останките от рухналата през март подпорна стена на отвесен скат зад сградата на детската градина в Лъки са разчистени отдавна, но нова стена няма. По скалите продължава да тече вода, а рискът от пропадане на ската остава.

"Това е подпочвена вода, която непрекъснато се усилва, тя намери път под асфалта и всичката тази вода влиза в сградата, в момента има вода около 20 см в самата сграда”, каза Елена Илиева, директор ОДЗ “Юрий Гагарин“, град Лъки.

Лелите от детската градина редовно изхвърлят с кофи водата от избата, но заради повредената от влагата стълба сега ще викат пожарната да отводнява.

Детската градина е единствената в Лъки. За това родителите продължават да водят децата си там, но тревогата им остава.

„Има опасност тука голяма за децата, хубаво е мерки да се вземат, ще сме благодарни за това. Наистина се притесняваме много. Много е опасно”, сподели Бистра Вълкова.

Сградата на джамията, под която имаше подпорна стена, може да се срути всеки момент, като започнат снеговете. Заради това е забранено да се служи в нея. Близкият до джамията четириетажен блок също е застрашен.

„Направени са проекти, единият проект за стената над детската градина възлиза на стойност 340 000 лева, а стената на улица "Дичо Петров" е на стойтост 223 000 лева”, обясни кметът на град Лъки - Валентин Симеонов.

В Лъки се надяват до края на март да възстановят подпорните стени.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ремонтираха затворническата кухня в Ловеч
Ремонтираха затворническата кухня в Ловеч
Недоволство заради парите за култура в Пловдив
Недоволство заради парите за култура в Пловдив