НОВИНИ

Опасностите от вълната антиваксъри

Години наред учените търсят лек срещу епидемиите. В момента обаче набира скорост движението срещу ваксините. След десетилетия отсъствие в Европа се завърнаха болести като морбили. Основната причина е недоверието.

Цанка Николова
от Цанка Николова
13:02, 30.06.2019
Чете се за: 00:27 мин.
По света

Оказва се, че разнообразните канали за информация объркват хората и ги карат да се съмняват. Доказва го и изследване на "Галъп интернешънъл". Над 20% е недоверието към традиционните медии в световен мащаб.

Хората не вярват нито на националните, нито на международните медии. Най-недоверчиви са в западната част на Европа, където доверието към международните източници на информация е едва 10%. У нас цели 30 на сто изобщо не вярват на българските медии.

Всеобщото недоверие ражда и фалшиви новини. Заради тях се появяват и опасните движения срещу ваксините. Срещнахме се с българския имунолог Велислава Петрова, която изследва научно ваксините и инфекциозните болести в най-големия институт за генетични изследвания в Европа. На това е посветила и докторантурата си в Университета в Кеймбридж, където работи.

Цанка Николова и Атанас Атанасов успяха да разговарят с нея за опасностите от вълната антиваксъри.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ARD: Саудитска Арабия се намеси в избора за локация на нов завод на Фолксваген
ARD: Саудитска Арабия се намеси в избора за локация на нов завод на "Фолксваген"
110 години българо-японска дипломатическа сага
110 години българо-японска дипломатическа сага