НОВИНИ

Оператор на "Белене" ще бъде АЕЦ "Козлодуй"

Енергийният министър Теменужка Петкова представи пред депутатите от ресорната комисия новата процедура за избор на инвеститор за АЕЦ "Белене". В нея са заложени както сроковете за изграждане на централата, така и условията, при които държавата не би участвала.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
18:46, 06.12.2018
Чете се за: 01:00 мин.
У нас

Процедурата за избор на инвеститор за АЕЦ Белене е разделена на девет етапа, тя ще бъде обявена от началото на следващата година и според очакванията на енергийното министерство, ако се потвърдят първоначалните прогнози за реален интерес, ще приключи до декември 2019 г.

Теменужка Петкова, министър на енергетиката: Тя предвижда възможност в нея да вземат участие и други потенциални инвеститори, които биха желали да придобият миноритарен дял или такива лица - консуматори на електрическа енергия, големи индустриални консуматори, които биха желали да сключат договори за дългосрочно изкупуване на електрическа енергия.

Шест са задължителните условия, които са заложили от министерството на енергетиката. Цената на централата да бъде до 10 млрд. евро, срокът на изпълнение - до десет години, държавата да не предоставя гаранции.

България обаче ще има задължително блокираща квота в проекта, трябва да бъде използвано вече поръчаното и изработено оборудване за централата и оператор на проекта да бъде АЕЦ "Козлодуй".

Сериозни съмнения за бъдещето на проекта изразиха от опозицията.

Таско Ерменков, БСП: Така както сме ви казали трябва да се реализира, трябва, но въпроса е може ли да се реализира. 2019 г. я прескочихме, влизаме в 2020 г. и продължаваме в това темпо, което не ми е ясно кога ще свърши.
Рамадан Аталай, ДПС: По-добре да спрем, повече да не правим разходи и да се опитаме нещо да изкараме от този проект, според мен да продължаваме да наливаме още в този проект, не е правилния подход.
Румен Овчаров, енергиен експерт: Българската държава се прослави с изключително непоследователната си позиция по отношение на "Белене". Националната електрическа компания, при цялото ми уважение, е затънала в дългове, продължава да генерира загуби, губи арбитражи, плаща огромни пари за въглеродни емисии и не мисля, че точно тази е компанията, която би създала спокойствие у инвеститорите, които ние очакваме да дойдат.

Утре министър Петкова ще представи същия проект и в пленарна зала.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Светлана Ангелова: Оценката на всяко едно лице с увреждане ще започне от 1 април
Светлана Ангелова: Оценката на всяко едно лице с увреждане ще започне от 1 април
Украйна прекратява Договора за дружба с Русия от 1 април 2019 г.
Украйна прекратява Договора за дружба с Русия от 1 април 2019 г.