НОВИНИ

Описват щетите в пострадалите от торнадо села край Варна

Варна се е разминала на косъм от трагедия, подобна на тази в Аспарухово през 2014-та година. Това заяви кметът Иван Портних по повод поройните дъждове от вчера, при които градът беше наводнен, а в две села десетки къщи останаха без покриви заради преминало торнадо. Според общината причината за наводнението във Варна е, че канализацията в централна част на града е смесена и трябва да се отдели битовата от дъждовната.

bnt avatar logo
от Ива Георгиева
12:10, 05.06.2018
Чете се за: 00:59 мин.
У нас

Най-сериозни са щетите в село Куманово, където вихрушката отнесе покрива на една от къщите. На 100 метра от там се намира домът на Тодорка Данаилова, която е била в двора си минути преди торнадото.

Тодорка Данаилова: Появи се една силна буря, нещо като водовъртеж обаче във въздуха - клони, всичко и такъв силен трясък се чу. Докато се чуе трясъка и бора се намери на земята.

Децата на Тодорка вече са при нея, за да й помогнат в почистването. Щетите обаче са сериозни, къщата им не е застрахована, а еднократната помощ от 325 лв., които ще получат от общината е крайно недостатъчна.

Данко Данов: Борът съборен, коминът е паднал върху покрива, оранжерията стъклата са начупени, на вътрешната оранжерия същата работа.

Подобно е положението и в останалите пострадали от природното бедствие домакинства. Засегнати са и земеделски земи - близо 100 дка слънчоглед и около 200 дка жито в землището на Куманово са унищожени.


;

Щети след поройния дъжд има и във Варна. Само за 5 минути около 15 часа вчера в града са паднали 160 литра на квадратен метър.

Иван Портних, кмет на Варна: Варна се размина с трагедията от 2014-та година при наводнението в Аспарухово.

Подлезите във Варна вече са отводнени и се почистват. Разрушената инфраструктура ще бъде възстановена. Активизирало се е свлачище на крайбрежната алея. Мъж едва не е бил затрупан от земната маса.

Купен Пашов - Община - Варна: Човекът се е намирал в сервизно помещение, когато земната маса се свлича. С помощта на негови колеги е бил спасен и заведен в болница.

От общината заявиха, че при такива интензивни валежи наводненията ще се повтарят. Причината е, че в централната част на града канализацията е смесена и трябва да се отдели битовата от дъждовната. Днес във Варна се очакват нови интензивни валежи.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Успешно приключи пътешествието с надуваема лодка по река Камчия
Успешно приключи пътешествието с надуваема лодка по река Камчия
Изследват кравата Пенка за пет заболявания, пробите излизат до дни
Изследват кравата Пенка за пет заболявания, пробите излизат до дни