НОВИНИ

Опит за съставяне на широка коалиция в Германия

За да излезе държавата от политическата криза, Християндемократическият съюз на канцлера Меркел реши да действа за съставянето на правителство със социалдемократите.

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
11:10, 27.11.2017
Чете се за: 00:33 мин.
По света

Християндемократи плюс социалдемократи - това може да се окаже успешната формула, която да изведе най-голямата икономика в Европа от политическата безизходицата.

Ако двете най-големи партии успеят да се споразумеят, то Германия може да има правителство през януари.

След като дълго време отказваха преговори и настояваха да останат в опозиция, в петък Социалдемократите обявиха, че са готови на преговори, за да се намери изход от кризата.

;

Социалдемократите вече поставиха някои от условията си, за участие в управлението - едно от тях намаляване на данъците за средната класа.

Сега зависи дали християндемократите ще отстъпят от позициите си. Представители на ръководството на партията на Меркел обявиха, че това което искат е ефективно правителство.

Ангела Меркел: Европа има нужда от силна Германия и е желателно бързо да се сформира правителство.

Ангела Меркел вече отхвърли провеждането на предсрочни избори като вариант за излизане от кризата. В опит да бъде намерено политическо решение, германският президент днес отново ще проведе консултации с лидерите на политически сили в страната.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Между 80 и 100 сигнала месечно за деца в риск се подават във Варна
Между 80 и 100 сигнала месечно за деца в риск се подават във Варна
Биткойнът стигна рекордните 9 683 долара
Биткойнът стигна рекордните 9 683 долара