НОВИНИ

Опитаха да източат банкомати в София с нова технология

Опит за източване на пари от два банкомата в столичния квартал "Света Троица". Полицията и прокуратурата разследват случая и издирват извършителите. Предполага се, че е използвана нова технология за манипулиране на устройствата.

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
18:30, 06.08.2019
Чете се за: 00:35 мин.
У нас

В началото на работния ден служител на банковия клон забелязва, че има повреди по пластмасовите корпуси на двата банкомата - външния и този, който се намира в зоната за 24-часово банково самообслужване.

Подаден е сигнал в СДВР и разследващите, заедно с експерти от финансовата институция установяват, че е направен безуспешен опит парите от банковите устройства да бъдат източени.

Според разследващи е направен опит да се използва нова технология, при която в страничната част на устройството се прави малък отвор. През него се манипулира електронната система и така банкоматът започва да пуска пари, без в него да е поставена кредитна или дебитна карта.

Този начин за източване на банкомати, без да има засегнати картодържатели, е засечен за първи път в началото на годината в мегаполисите от Средния и Далечния изток.

Сигнали за новата технология при обири на банкови устройства през пролетта идват и от големи градове от района на Персийския залив, а това лято чрез този метод започва и източването на банкомати в Европа и САЩ.

У нас прилагането на новата технология се засича за първи път.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Два самолета на швейцарските авиолинии бяха ударени от мълния
Два самолета на швейцарските авиолинии бяха ударени от мълния
Нови протести заради крайните мерки срещу африканската чума
Нови протести заради крайните мерки срещу африканската чума