НОВИНИ

Опозиция и управляващи в спор за промените след ветото на президента Румен Радев

Какви промени настъпват след ветото на президента върху изборните промени, изпълнени ли са критериите за въвеждане на машинното гласуване и ще бъде ли преодоляно ветото на президента и този път, разговарят Тома Биков от ГЕРБ и Петър Витанов от БСП в сутрешния блок на БНТ. Вижте още във видеото:

bnt avatar logo
от БНТ
09:35, 26.02.2019
Чете се за: 01:06 мин.
У нас

По думите на Петър Витанов БСП е взела трудно решение, напускайки парламента. Той допълни, че действията са взети по необходимост, защото предложените от тях условия не са били изпълнени.

Петър Витанов, депутат от БСП: Но не само заради това напуснахме парламента, а това беше конкретният повод, който преля чашата, ние 26 часа в продължение на дни и 2 нощи имахме възможност да изложим нашите аргументи, те бяха същите и които президентът препотвърди в юридическите мотиви на своето вето, но въпросът е, че нямаше чуваемост от страна на ГЕРБ.

Според Тома Биков, напускането на БСП от Народното събрание не е проблем за партия ГЕРБ, а за политическата система.

Тома Биков, депутат от ГЕРБ: Донякъде останахме изненадани, че БСП не се върнаха в Народното събрание, защото президентът им даде възможност да се върнат по един що-годе достоен начин, но, разбира се, те сами си преценяват. Ако БСП целят да ни стреснат, дълбоко се съмнявам това да се случи.

БСП извън парламента работи за законите, докато ГЕРБ вътре е извън закона. Нарушена е мандатността на ЦИК, допълни Витанов.

Петър Витанов, депутат от БСП: Смятам, че Народното събрание взема решения в ущърб на българските граждани, системно нарушава закона, не спазва разпоредбите, препоръките на редица международни органи, които се занимават с честност и прозрачност на изборите, взимат решения през нощта, като престъпници на тъмно от българските граждани и БСП няма намерение да участва в това нещо, да легитимира подобен вид дейност само с присъствието си. Макар да не съм юрист, мисля, че ние ще предложим нашите кандидатури за членове на ЦИК, ще се възползваме от процедурата, но може би няма да бъдем в зала, за да се защитим.

В отговор Тома Биков заяви, че законът не е Библия, за да не променя и всеки ден в Народното събрание се правят закони за изменение и допълнение. Той допълни, че на тези избори ще бъдат предоставени 3000 машини за гласуване, а на местните - 6000.

Тома Биков, депутат от ГЕРБ: Около 9000 са машините, но по технически причини трябва да се поставят поетапно.


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Зелена светлина: Мандала - изкуството, което лекува
"Зелена светлина": Мандала - изкуството, което лекува
Борисов и Горанов се срещат с бизнеса за проблемите с касовите апарати
Борисов и Горанов се срещат с бизнеса за проблемите с касовите апарати