НОВИНИ

Емил Караниколов: 150 язовира са в тежко състояние

Утре от Министерския съвет ще определят кое търговско дружество ще поддържа проблемните язовири докато бъде създадено държавно предприятие, на което да бъдат прехвърлени. Това заяви министърът на икономиката Емил Караниколов.

Милена Кирова
от Милена Кирова
18:54, 20.03.2018
Чете се за: 00:40 мин.
У нас

150 - толкова са язовирите у нас в тежко състояние. Част от тях са общински и местната власт нямат достатъчно средства, за да ги поддържа. Затова държавата ще създаде свое предприятие, в което да бъде прехвърлена собствеността на общинските язовири. Докато тече това прехвърляне, търговско дружество ще поддържа стените и чашките на язовирите.

Емил Караниколов - министър на икономиката: Обсъждаме също и възможност дали да няма такова дружество, което да поддържа и речните корита, тоест проводимостта. Защото дори да почистим един язовир, да отстраним всичко - от реките тръгват съответно дървета, растителност - това ще запуши сифоните и ще се получи същият ефект на приливна вълна.

Колко ще струва тази поддръжка - все още не може да се каже със сигурност.

Емил Караниколов - министър на икономиката: За всички е различно. Ето, виждате - за Бели Искър се говори за около между 30 и 60 милиона.

По повод предложението за Фонд, в който собствениците на язовири да внасят определена сума от приходите си, министърът на икономиката поясни, че това се обмисля. Той допълни обаче, че първоначално издръжката на проблемните язовири ще е за сметка на държавния бюджет. В момента тече срок, в който общините трябва да кажат с поддръжката на кои язовири не могат да се справят сами.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Проверка на хотелите във Велинград
Проверка на хотелите във Велинград
Заради некачествен ремонт спират пренареждането на жълтите павета на Московска
Заради некачествен ремонт спират пренареждането на жълтите павета на "Московска"