НОВИНИ

Организират концерт по случай 120 години от рождението на Панчо Владигеров

В Шумен предстои концерт на на Александър и Константин Владигерови, с който ще бъде отбелязана 120-годишнина от рождението на българския композитор Панчо Владигеров. В концерта, освен внуците на композитора, участват още Стоян Янкулов - Стунджи и Христо Попов. Ще бъдат изпълнени емблематични творби на маестрото.

bnt avatar logo
от Здравка Русева
09:53, 13.03.2019
Чете се за: 00:40 мин.
Още

Специално за концерта музикантите са направили джазови варианти на музиката на Владигеров за тромпет, пиано, перкусии и симфоничен оркестър. Братята Владигерови ще свирят и пиеси, които Панчо Владигеров е написал специално за Шумен - градът, в който той е творил.

Александър Владигеров, внук на Панчо Владигеров: Ние се заиграваме с една негова невероятна творба - "Господско хоро", той винаги се е стремил да пише с такава фрактура и звучене, че да има работа за много музиканти.
Константин Владигеров: Основен пункт ще бъде третият клавирен концерт на Панчо Владигеров в изпълнение на Христо Попов и "Шумен - миниатюри", което също е прекрасно произведение.

Животът на внуците на Панчо Владигеров е свързан с класическата музиката.

Александър Владигеров, внук на Панчо Владигеров: Всеки ден си спомняме за нашия дядо. При него основно е изпъквал хумора, дори баща ни издаде книга със случки и анекдоти от дядо.

Музикантите разгледоха къщата на дядо им, която сега е музей. Там е и пианото, на което той е свирил, а върху него са поставени "баба гума и дядо молив", така Владигеров е наричал инструментите, с които е създал прекрасната си музика.

Концертът на внуците на Панчо Владигеров ще се проведе тази вечер в Шумен.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ВАП откри сериозни нарушения в наредби за продажба и наемане на общински жилища
ВАП откри сериозни нарушения в наредби за продажба и наемане на общински жилища
Какви са възможностите пред Великобритания и какво ще се случи с Брекзит?
Какви са възможностите пред Великобритания и какво ще се случи с Брекзит?